Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Antidepresiva, pervitin

18.7.2018

Dotaz

Dobrý den, dotaz se týká osoby blízké - muž 38. Užívá antidepresiva 25mg + cos na stavy úzkosti /též schizofrenii/ + pervitin Jak mu pomoci? Samozřejmě má "vše pod kontrolou" Celoživotně nedobrý psych. stav, špatné zázemí v dětství, nízké sebevědomí, smolař. Nyní otcem, partnerka ví a snaží se řešit, ale bez úspěchu... Dá se vůbec vyhrát ?

31486
 

Odpověď

Dobrý den Betty,

děkujeme za oslovení naší poradny. Za mě je vždy otázka, co je možné považovat za výhru. Vzhledem ke zkušenostem s obdobnými případy by totiž mohl být posun i v tom, kdyby si zkusila pomoci nejprve partnerka Vašeho známého a začala například pravidelně navštěvovat některé z Terapeutických center či Adiktologických ambulancí (viz Mapa pomoci), kde by o celé situaci a jejím přístupu mohla komplexněji uvažovat, dovolila si co možná nejvíce podpory zvenčí (pakliže její přítel prozatím nemá motivaci ke změně) a hledala pro sebe optimální řešení do budoucna.

Faktem je, že kombinace antidepresiv, léků proti úzkosti (či případné schizofrenii) a pervitinu je enormně riziková, jelikož metamfetamin obvykle dále destabilizuje někdy již tak dost křehkou psychiku, což je finále pro jakýkoliv vztah a stabilitu potenciálně extrémně zatěžující.

Pokud přítel prozatím vnímá, že má "vše pod kontrolou" (a na individuální terapii či obecně léčbu by nešel), tak by se hypoteticky nabízelo domluvení společné párové terapie v některém z nejbližších Terapeutických center, viz Mapa pomoci (případně i u psychologa/terapeuta mimo rámec adiktologických služeb, například v rámci partnerské/manželské poradny) a otevření tématu vztahu a vzájemné spokojenosti v něm.

Na závěr ještě přidávám alespoň několik základních rad, jak by bylo možné vést rozhovor v případě, že blízký zneužívá psychoaktivní látky (po srolování na konci).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality