Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, deprese, nervozita

25.7.2018

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz užíval jsem více drog, ale nejvíce mi uškodil psychicky pervitin, mám často deprese a v okolí ať známých nebo neznámých lidí jsem dost nervózní( u cizích lidí je to horší). Zapadám těžko do společnosti a zajímalo by mě jestli to není nějaká forma psychické nemoci? Připadám si hrozně sám a zároveň nezvládám být mezi lidmi. Nebo jestli bych měl vyhledat nějakou odbornou pomoc? Děkuji za odpověď

31479
 

Odpověď

Dobrý den Honzo,

velmi oceňuji, že píšete a že samostatně a aktivně přemýšlíte o možnostech, jak by bylo možné se ze současné situace dostat. Faktem je, že pravidelnější užívání pervitinu psychiku častokrát významně rozhodí a může pak trvat delší čas, než se vše opět srovná. Nervozita a určitá sociální neobratnost někdy zároveň bývá rizikovým faktorem pro užívání stimulačních drog (typu pervitin aj.), které krátkodobě maskují obdobné potíže v komunikaci, posléze ale vše spíše zhoršují.

Za sebe bych Vás chtěl určitě podpořit v odvaze zkusit s nervozitou a propadem nálad něco dělat. Nápomocná by mohla být např. pravidelná terapie (na začátek individuální, časem klidně i skupinová, která má v tomto ohledu velmi dobré výsledky). O tom, jak si vybrat terapeuta a k čemu terapie slouží, si můžete přečíst tady. Dále mnohdy pomáhá péče o sebe, se zaměřením na to dopřát si dostatek prostoru pro činnosti, které máte rád.

Zda se jedná o nějakou psychickou nemoc nejde přes internet a na dálku napsat. I proto by bylo vše lepší probrat s psychoterapeutem, který by Vás dále nasměroval, pokud byste tuto možnost chtěl vyloučit. Diagnostiku, zda se opravdu jedná o nějaké duševní onemocnění, pak provádí lékař - psychiatr.

Držíme palce, aby Vám bylo lépe. Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality