Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Užívá přítel opět psychoaktivní látky?

8.8.2018

Dotaz

Dobry den,chci se zeptat,jak poznat,ze pritel (35) bere drogy?chodime spolu rok,nez jsme si spolu zacali,tak mi rekl,ze 14let bral Pervitin,byl na leceni a ted je pry 4roky "cisty". Jenze v poslednim pul roce zacal mit problemy se svou byvalou zenou,kvuli dceri,dela mu naschvaly,nechce mu ji pujcovat a on to nese tezce,soudi se s ni a celkove to ted nema jednoduche.Prijde me,ze si obcas neco da,aby se mu "ulevilo".Jednou mi rekl,ze mel nedavno kokain,ale pravidelne nic nebere.Neverim mu,mam se k nemu stehovat,ale pokud si nebudu jista,ze nic nebere, neudelam to.Posledni dobou jeho chovani je zvlastni-neustale si saha na nos,ma jakoby rymu,oci obcas sklenene,jeho výkyvy nalad jsou nekdy nesnesitelne,nervozni,podrazdeny.V noci toho moc nenaspi a i co se tyka jidla,moc toho ted nesni.Strasne se poti,hlavne v noci.Vymlouva se na to,ze jsou ted vedra,proto nejiba poti se,ale nevim,prijde mi to jeho poceni az abnormalni.Navic ted uz sesty den nesel ani do prace,coz za cely rok neudelal.Ptala jsem se ho,jestli neco nebere a rekl mi,ze ne,ze to si uz zazil a neni hloupej,aby do toho zase spadnul.Jenze kdyz je nejaka akce,kde vim,ze se da sehnat "neco"tak on tam chce jit.Kdyz mu reknu;ze tam nepujdeme,tak se semnou radsi pohada a pak tam stejne jde.Mam o neho strach a zaroven si bohuzel nechci znicit zivot tim,ze se k nemu nastehuju a on bude brat drogy a ja se ho budu bat,protoze je nekdy az agresivni. Predem dekuji za odpoved, Sanny

31464
 

Odpověď

Dobrý den Sanny,

díky za Váš dotaz. Píšete o svém příteli, který měl v minulosti dlouhou epizodu užívání pervitinu. Nyní by měl být (dle jeho slov) 4 roky čistý. Chápu-li vše správně, něco Vám na jeho chování a prožívání delší dobu nesedí a začínáte mít obavy nejen o něj, ale také o sebe a vaši budoucnost. Ptáte se nás, jak by šlo konkrétně poznat, zdali pervitin (či obdobnou substanci) opět nekonzumuje.

V prvé řadě bych Vám chtěl napsat, že rozumím Vaší nejistotě a úvahám. Myslím si, že je zcela legitimní a zásadní mít jasnější představu o tom, zdali partner neužívá drogy a nemlží, a zároveň si dát čas k rozhodnutí, zdali jít vstříc společnému soužití.

Co se týče Vaší otázky, jak poznat, že přítel bere drogy. Za mě jste dokázala poměrně výstižně definovat projevy vystavení se vlivu stimulačních látek (např. pervitinu), viz málo spánku, nechuť k jídlu, rýma, enormní výkyvy nálad, agresivita, zvýšené pocení, navíc vystavování se situacím, kde je možné narazit na danou látku. Faktem ovšem také je, že by většina obdobných příznaků klidně mohla souviset také s jinými faktory, viz vystavení se velmi náročné životní situaci (a okrajově třeba i nadměrnému horku), které zde jen tak neodhadneme. I z těchto důvodů mám potřebu se vyjádřit v tom smyslu, že bohužel není možné takto na dálku cokoliv spolehlivěji predikovat.

Vnímám jako důležité, abyste se i nadále zkusila aktivně věnovat tomu, z jakého důvodu teď příteli nedokážete věřit a co všechno by s tímto pocitem či intuicí mohlo souviset. Jde jen o téma potenciálního braní drog a nepříjemných změn (projevů) v jeho chování anebo i o jiná důležitá vztahová témata?

Ať tak či onak, v tomto kontextu by mohlo být fajn o všem opakovaně mluvit s někým, ke komu máte důvěru (a kdo nemá tendence k rychlým závěrům) anebo si vyzkoušet spolupráci s nestranným psychologem/terapeutem (klidně z oblasti adiktologie, viz Mapa pomoci).

Držíme palce. Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality