Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin a léčba

17.8.2018

Dotaz

Zdravim, uz 10 let beru pernik..mam dve deti a pritelkyni kterapri me je 16 let. Podstoupil jsem 2x lecbu v Opave po prvno se zdalo ze fajn ale pak prisel relaps a sesup dolu, prisel jsem o kazde zamestnani co jsem meljen kvuli fetu... Po druhem "leceni" pul roku cisty a zas bomby ma pritelkyne je psychicky na dne nejsem I treba 3 dny doma ani v prace. Stranim se lidem jakemukoliv kontaktu nostop jsem vystihovany jen koukam po okoli, naposledy jsem jel 3 dny a ve finishi jsem si dal elkou davku jehlou vse se mi jevilo jako nerealne stromy ohle a jine podnebi...pote halucinace, nikdy jsem to nezazil. Mam strach nechci brat drogy a delat ostudu "coz uz delam" zkousel jsem vse ale pernik si me vdy najde a zahrabe o kousek niz.Mam se zas pokusit se vyhrabat? Nikdy to nevyslo o to to bylo horsi to zklamani je na me veliky natlak ze vsech stran.

31451
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za důvěru. Píšete o dlouholetém vlivu pervitinu na Váš život a nespokojenosti s tímto stavem. Léčba (ústavní) Vám doposud pomohla jen částečně a ve finále jste se k dané látce po čase navrátil. Rád byste s ní konečně přestal a ptáte se, jestli se má smysl se o to opět pokusit.

Na úvod bych Vám chtěl především napsat, že maximálně cením, že to nevzdáváte a že si dokážete říct o podporu. To je za mě základní a rozhodně důležitý krok k tomu, aby se mohlo nadále něco trvaleji změnit. Moje odpověď bude možná trochu předvídatelná a v podstatě jednoduchá. Za mě rozhodně má cenu se snažit a nabrat sílu (a odvahu) k dalšímu pokusu o dostání pika z Vašeho světa a zvolit co možná nejpoctivější přístup v rozklíčování, "jak je možné, že si Vás piko vždy najde". To, že se to doposud ještě trvaleji nepovedlo, nemusí vůbec znamenat, že to při Vaši upřímné motivaci a odhodlání nepůjde.

Z mé víceleté terapeutické praxe mohu na závěr zobecnit, že se stává, že ústavní léčba nemusí hned vše vyřešit. I z tohoto důvodu se standardně nabízí tzv. doléčování čili pravidelné docházení k terapeutovi/psychologovi či na skupinovou terapii po ústavní léčbě a následné řešení zásadních témat, která na dotyčného čekají po návratů domů. To pak výrazně zvyšuje šance, že dotyčný nezrelapsuje (anebo uklouznutí záhy zastaví) a bude se mu dařit lépe.

Zkuste také zvážit, jak zapojit co možná nejvíce pomoci a podpory zvenčí (viz. např. vyhledání pro Vás vhodného terapeuta, víc v tomto textu). Na začátek může mít také význam vyzbrojení se základními informacemi a ujasňování jaké situace pro Vás mohou být do budoucna rizikové. Další údaje můžete načerpat např. v tomto a tomto textu anebo v publikaci našeho brněnského kolegy.

Držíme Vám palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality