Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, diabetes, TK

19.8.2018

Dotaz

Dobry den, zdravim poradnu ! Som momentalne v komplikovanej situacii. Pred par mesiacmi mi doagnostikovali ADHD, konkeretne ADD. Zacal som sa liecit u psychiatra, uzivam denne atomoxetin 60mg + a k tomu paretin 20mg (paroxetiniumchlorid) ktory ale uz ajtak prestavam uzivat kedze mi ten liek nepomahal. Paretinu berem uz len 10mg denne. Dalej som este diabetik 1.typu, 4x denne si picham inzulim. Diabetes bez komplikacii. Celkovo som pomerne v dobrom stave. Poslednych 10 rokov som experimentoval s drogami, avsak nemam ziadnu zavyslost a ani nic nezneuzivam. A teraz k veci... Pred par dnami sa mi ozval stary znami a ponukol mi pervitin. Zobral som si kedze som ho uz ajtak dlho nemal (tento rok len 2x po 2 ciarach) a zrovna som aj mal kopec volna. Internete som nasiel len malo informacii o kombinacii tychto latok. Udajte to nerobi nejake problemi alebo ze atomoxetin zoslabi uzinok pervitinu. Tak som si dal jeden den a potom este vecer po 1 ciare. Cely den som pracoval a ukludnil som sa a sadol si az neskor vecer. Skontroloval som si pulz a zdal sa mi byt az prilis vysoky. Od tej chvile som si meral pravidelne tlak na digitalnom tlakometri. Az dokym som nevytriezvel a nepresli ma vsetky stavy tak som mal tlak cca 165/130 a srdecny tep 120. Ku koncu "tripu" tlak klesal az na nejakych 140/110 ale tep ostaval stale na 120. Cele to trvalo asi 2 dni. Pocas celej doby som mal cukor dobry, pil som dostatocne mnozstvo vody a aj som jedol. K tomu vsetkemu uzivam kopeec vitaminov, napr. omega 3, zinok, magnezium, b12, b komplex, C , D, draslik(K), E, L-tyrosin. Inak ziadne tazkosti som nepocitoval, ziadnu bolest na hrudi ani arytmie, nic. Mal som ale strach ze sa mi nieco stane z toho tlaku a tepu. Bol vacsi nez normalne zo samotneho pervitinu. Vsimol som si ze uz zo samotneho atomoxetinu mi vstupol tlak na 120/80. Normalne som mal cely zivot tlak 110/70. Chcem sa spytat ake su rizika takehoto vysokeho tepu a tlaku, ako dlho moze tento stav trvat. Co sa moze stat ? Ako to mozem zastavit ? Kedy by bol cas si volat sanitku ? Co mam vobec robit ? Tak isto by som chcel vediet ze aky tlak a tep ma normalny zdravy clovek po uziti pervitinu, ake mozu byt hodnoty a ako dlho to zvysenie trva ? Nasiel som doma nejake stare tabletky etizolamu, mozem ich uzit na upokojenie ? Bohuzial presiel tyzden a ja som sa opat dostal k dalsiemu pervitinu tak poprosim a uvitam akukolvek radu. Neviem ci si mozem dat alebo to mam vsetko zahodit. Za odpoved pekne dakujem !!!

31450
 

Odpověď

Dobrý den Jozefe,

děkujeme za oslovení naší poradny. Bohužel Vaše otázky svou odbornou náročností (viz ovlivnění TK, specifika různých léků etc.) přesahují naše kompetence, jelikož v týmu nemáme lékaře. Zkuste oslovit např. tuto či tuto poradnu, kde by měl být k dispozici.

Za nás Vám mohu pouze obecně napsat, že konzumaci metamfetaminu vnímám při současně léčbě cukrovky jako potenciálně rizikový podnik, viz např. tento text. Zároveň může být zásadní (z hlediska Vaší bezpečnosti), abyste si sám bez konzultace s lékařem rozhodně nenasazoval žádné léky (viz Etizolam). Co se týče témat okolo krevního tlaku a tepu. Zde bych se jen stručně vyjádřil v tom smyslu, že vše může být velmi individuální a není snadné jakkoliv generalizovat co je a co už není v normě (po užití pika). Samozřejmě, pakliže byste se cítil v ohrožení života anebo Vám bylo fyzicky velmi špatně, tak je lepší na nic nečekat a volat záchrannou službu. Vše ale ještě případně podrobněji proberte v některé z uvedených poraden.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality