Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Antipsychotika a marihuana

1.9.2018

Dotaz

Dobrý den, chci se zeptat jak moc nebezpečná je kombinace antipsychotik a marihuany. Mam maminku (60 let), která má už nejmíň 12 let bipolární poruchu a problémy s alkoholem. Největší problém je asi ten, že nemůže skoro vůbec spát, denně spí max 3 hodiny a pak už usnout nemůže. Nejvíce jí pomáhá kombinovat prášky s vínem, ale to je pak v tak strašném otupělém stavu, že se jí bojíme nechat samotnou doma... Proto mě napadlo, že bych jí mohla sehnat nějakou slabší trávu (prý je na spaní lepší Indica), kterou by buď kouřila, nebo by si jí přidávala do pečiva. Samozřejmě bychom pohlídali dávku, aby začínala jen s nepatrným množstvím.. Mohlo by to pomoct jak na spaní tak i na zmírnění depresí, ale nevím.. Maminka je celý život nekuřák a s užíváním jakýchkoliv drog nemá žádné zkušenosti, za to těch prášků, co bere... Tady je seznam antipsychotik, které momentálně užívá: Apo-gab (1-1-1) Valproát 500 (1-0-1,5) Trittico 150 (0-0-1) a pak prý podle potřeby : Quetiapin 200 (0-0-2) Kventiax prol. 200 (0-0-1) S mamkou jsem to probírala, snažila jsem se jí vysvětlit, jak se člověk cítí po požití marihuany. Není proti tomu, klidně by byla schopná to vyzkoušet, jen obě nevíme, jaké by to zrovna u ní mělo účinky. Svých psychiatrů a psychologů se prý ani ptát nemusí, ty jsou jasně proti.Popravdě už jsem opravdu zoufalá, ty prášky co mamka bere jsou podle mě strašný s*ačky a o antipsychotikách jsem celkově četla, že jsou dost nebezpečné samy o sobě. Ráda bych jí jakkoli pomohla, meditace a pobyt v přírodě jí bohužel nestačí. Ještě jsem slyšela, že ketamin je prý při téhle poruše docela účinný, stejně tak i LSD, ale to už mi přijde pro mamku moc silné, když nemá s psychedelikama žádnou zkušenost. I když, bůhví co za stavy prožívá na těch svých antipsychotikách... Co jsem hledala na netu, tak toto téma asi ještě není moc objasněné, i tak Vám ale budu moc vděčná za jakékoli rady a informace! :)

31438
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a důvěru. Chápu, že chcete Vaší mamince pomoci, aby se její potíže zmírnily. Nicméně přiznám se, že v této oblasti nemáme dostatek erudice a je především pro lékaře/psychiatra. Zároveň máte pravdu, relevantní vědecky ověřené informace jsem také nenašel.

Podobně jako Vámi zmiňovaní psychiatři/psychologové bych měl obavy, aby se psychický stav Vaší mámy nezhoršil. Při kombinování takto silných medikamentů (typu antipsychotik) a u diagnózy typu bipolární porucha by mohlo být mixování více substancí potenciálně nebezpečné a mohla by se tak vyplatit obezřetnost.

Dokážu si například představit, že především marihuana s vyšším obsahem THC (a možná s jakýmkoliv obsahem THC vyšším než několik málo procent) by mohla být zásadní kontraindikací vůči obdobným typům léků/diagnóz, jelikož u vysokého procenta osob způsobuje (především v rámci intoxikace, ale někdy i déle po ni) problémy s psychickou stabilitou a v krajním případě i psychotické epizody, viz např. tento článek.

Doporučil bych Vám případně ještě zkontaktovat organizaci Konopí je lék (anebo spolek Kopac), která se marihuanou a jejím léčebným využitím dlouhodobě zabývá. Co se týče ketaminu, teprve probíhají první studie (v rámci ČR např. v NUDZ) se slibnými výsledky pro ovlivnění těžké deprese. Souhlasím ale s Vámi, že obě látky, jak ketamin, tak LSD velmi silně mění vědomí a mohou být v domácím prostředí enormně rizikové (tzn. při podání bez odborného dohledu a také u starších osob).

Za mě by v případě bipolární poruchy mohlo být důležité zvažovat a konzultovat medikaci (a různé možnosti) s kvalitním a otevřeným psychiatrem (v Praze můžete prověřené kontakty získat například ZDE nebo ZDE) a zároveň pravidelně a frekventovaněji docházet za psychologem/terapeutem, viz tento text.

Další možností je přihlášení do této výzkumné studie (NUDZ), která by na oplátku Vaší mámě mohla nabídnout inovativní péči v terapii bipolární poruchy. Ještě si neodpustím poznámku, že užívání alkoholu na takto silné léky je bohužel opravdu rizikovým podnikem, který z dlouhodobého hlediska nic neřeší, naopak vše může výrazněji zhoršovat.

Proto rozumím Vašim obavám z celé stiuace. Nicméně je hodně důležité a oceňuji, že s maminkou její situaci řešíte, hledáte různé varianty a zároveň zjišťujete možná rizika.

Držím vám palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality