Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Soudem nařízené testy na drogy

12.9.2018

Dotaz

Dobry den, rada bych se zeptala na drogove testy narizene soudem v pripade, ze chceme zazadat o svereni nezletile osoby do pece. Nejdrive ale kratce nas pribeh. Jedna se o triletou dceru meho pritele. Dlouhodobe ( vice jak pul roku ) mame problemy s jeji matkou (expritelkyni), ktera ma caste vykyvy nalad, nedodrzuje dohody, na malou se az nezdrave ( dle meho nazoru ) fixuje, pouziva ji jako ,,nastroj,, k vydirani a taha ji vsude s sebou jako kote. Neni schopna si udrzet stabilni praci a neni ochotna vyuzit nabizenou pomoc rodiny, ktera i pres jeji chovani stale trva. Mala nema dostatek klidu a zazemi a hlavne je velmi casto pritomna matcinym depresivnim naladam, navalum vzteku nebo naopak smutku a propadu v plac, neprijemnym a agresivnim telefonatum nejen otci, ale i ostatnim pribuznym. Take uz byla svedkem nekolika agresivnich vypadu ze strany matky cilene na ( meho partnera ) otce. Moje dorazy.... 1. Za jakych podminek muze soud naridit testy na pritomnost drog? 2. O jaky druh testu se jedna? Z moci, krve nebo vlasu? 3. Jakym zpusobem pak testy probihaji? Za jak dlouho od narizeni testy probehnou? - mam obavy, ze kdyby matka vedela termin dostatecne dopredu, byla by schpna po odpovidajici dobu abstinovat. Pokud by se tedy nejednalo o testy z vlasu. Domnivam se, ze neni kazdodennim uzivatelem, ale 1-2x v tydnu a pak casteji pri prilezitostech festivalu, party atd a nebo kdyz je mala na vikend u nas. To pak po vraceni male zpravidla zazivame ,,peklo,,. A mala je tomu samozrejme pritomna :( Rada bych take rekla, ze i partner ma drogovou minulost, opravdu minulost a ted je zodpovedny, milujici tata se stabilni praci, bydlenim a zdravou budoucnosti. Na male mu zalezi a tak se rozhodl svuj zivot zmenit. Moc vam dekuji za odpoved nejen na moje dotazy, ale kdyby vas napadlo i neco navic, neco duleziteho, jak nam poradit, budu moc rada :)

31430
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Předně bych Vás chtěla ocenit za to, že se celou situaci snažíte řešit, hledáte informace a pomoc.

Ptáte se, kdy může soud nařídit testy na drogy a jak pak celý proces soudně nařízeného testování probíhá. Podle informací zde je možným řešením podat u soudu návrh na změnu úpravy péče o nezletilé dítě, ve kterém uvedete, že máte podezření na užívání drog u matky dítěte. Soud se tím pak bude zabývat a v rámci prošetření může nařídit testování. To pak obvykle probíhá v nejbližší toxikologické laboratoři, nejčastěji z moči, krve nebo obojího. To, jak dopředu to bude matce dítěte oznámeno, se mi bohužel nepodařilo dohledat.

Celý proces soudem nařízeného testování je spíše právní téma a v naší poradně bohužel právníka nemáme, proto doporučuji obrátit se na bezplatnou Právní poradnu A.N.O. nebo na Vašeho právního zástupce. Co se týče doby, po jakou lze drogy ve vzorcích biologického materiálu zachytit, můžete se podívat na naši tabulku zde. Je potřeba ještě zmínit, že samotný fakt prokázaného užívání drog ještě nemusí vést k nezvládnutí péče a k odebrání dítěte. Je nutné skutečně prokázat, že daná osoba péči o dítě nezvládá či zanedbává.

Pokud byste měla o partnerovu dceru akutní obavu, doporučuji kontaktovat příslušný OSPOD. Pro podporu se můžete obrátit také na některou z občanských poraden v místě Vašeho bydliště.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality