Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, divné stavy

18.9.2018

Dotaz

Dobrý den, zhruba 3 roky jsem kouřil marihuanu.Po chvíli sem začínal mít divné stavy, strach z konverzace, být mezi lidma.. A celkově, jak mile mám něco řešit sám, nezvládnu to.. Dělá mi problém i telefon s cizí osobou natož s ní mluvit z očí do očí, prostě si nevěřím, nebo nevím...Nevím jestli se to dá nazývat deprese ale už to bude nějaký rok co nejsem šťastnej se životem, skoro nic se mi nedaří.. Už jsou to asi 2-3 měsíce od doby co jsem s trávou přestal ale nevidím změnu.. Přijde mi že jsem přišel o dost přátel, prý působím jakoby jsem neměl zájem o konverzaci.. ale já mám, jen nevím jak začít, o čem mluvit. Připadá mi to skoro jako nějaký blok, ale nikdy jsem nic takovýho neměl. Zároveň jsem našel pár nových lidí, kteří si prošli něčím podobným a chápou mě. Škola mě nudí jak nikdy, poslouchat furt to samý a ztrácet tam 8 hodin denně mě docela vyčerpává.. Celkově tenhle systém mě ničí ale nemám na výběr..Přijde mi že nezapadám do společnosti.. Ale to je už vedlejší.. S rodičema si taky moc nerozumím, v podstatě s nikým ze sourozenců.. nemám nikoho komu bych mohl plně věřit.. Většinu tohohle řeším alkoholem, teď sem začal občas brát i antidepresiva ale snažím se od toho držet dál.. Nevím co se sebou.. :/ Díky za pomoc, přeji pěkný zbytek dne..

31424
 

Odpověď

Dobrý den Honzo,

děkujeme za Vaši důvěru. Popisujete nepříjemné duševní stavy spojené se strachem z komunikace. Začal jste je pociťovat během víceletého kouření marihuany a i po zastavení užívání prozatím trvají. Zároveň máte dojem, že se Vám nedaří, nerozumíte si s blízkými a zdá se, že zažíváte i pocity nízké motivace a obecně "ztráty smyslu" co se týče školy nebo obecně fungování ve společnosti. Zkrátka jak píšete, nevíte, co se sebou.

Rád bych hned na úvod zmínil, že se ve své terapeutické praxi s obdobnými potížemi u svých pacientů (především pak v kontextu kouření marihuany) setkávám poměrně často a dokážu si představit, že jde o velmi namáhavé duševní nastavení. Jako zcela zásadní mi proto přijde Vaše rozumné rozhodnutí zastavit užívání dané látky. To může zabránit dalšímu prohlubování psychické nerovnováhy, sociální úzkosti a obecně nejistoty. Totéž platí pro alkohol anebo laické užívání léků.

Ve své odpovědi budu možná poněkud stručný, ale pokusím se zdůraznit to důležité. Za sebe bych Vás chtěl především podpořit ve Vaší odvaze nadále pokračovat v nastoupeném směru (napsání do naší poradny považuji za první důležitý krok ke změně) a pokud možno v aktivním řešení současných problémů. To by mohlo v první řadě představovat vyhledání podpory zvenčí a nikoliv další uzavření se či udržování stávajícího statu quo. Jako možnou efektivní cestu tak vidím opakované a přímé prodiskutování toho, co jste nám zde popsal s psychologem/terapeutem, společně s nímž by bylo možné hledat východiska, jak vše překonat (viz tento text a tyto či tyto či tyto bezplatné terapeutické služby).

Na závěr bych chtěl ještě jednou akcentovat, že po několikaletém kouření marihuany k obdobným psychickým obtížím docházet může (nejde o nic ojedinělého), obvykle pak ovšem nějakou dobu trvá a to i při podstoupení terapie, než se vše pozvolna zlepší. Každopádně pokud práci na sobě věnujete nadále pozornost a energii, rozhodně vidím potenciál, aby věci nabraly lepší směr.

Držíme Vám palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality