Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Po pervitinu žádná euforie

21.9.2018

Dotaz

Zdravim poradnu. Mam len jednu otazku. Rano som si dal jednu ciaru pika. Vobec som necitil ziadny naslap. To by nevadilo kedze naposledy som mal pred cca 5 dnami... nedal som telu dost casu na regeneraciu a znizenie tolerancie. Problem je v tom ze som aj vystreleny... tom aktivny, motivovany, nechuti mi jest... vsetko vyzera normalne az na jednu vec ! Vobec necitim zlepsenie nalady... vobec sa necitim stastnejsi, ziadna ani mala "euforia", optimizmus vesela nalada nikde. Prave naopak, citim sa tak onicom... skor depresivne, akoby som mal hned doslapy. Viete povedat preco tento stav nastal ? Je to koli mne ? Uz rano ako som si to siel dat tak som sa citil tak ospalo, nalada nic moc. Alebo samotne piko bolo nekvalitne, seknute s nejakou srackou ? Hrozi mi teraz nieco ? bude "trip" prebiehat v podstate normalne... ? Dakujem za odpoved.

31422
 

Odpověď

Dobrý den Jozefe,

díky za dotaz. Moje odpověď na Vaši otázku bude poměrně jednoduchá - vzhledem k okolnostem v podstatě nedošlo k nijak mimořádné situaci. Samozřejmě je možné, že pervitin mohl být méně kvalitní anebo mohl obsahovat příměsi. Ovšem co potřebuji zdůraznit, tak že podobný stav se běžně dostavuje i díky samotnému pervitinu. Mívá to za následek to, co jste popsal i Vy sám - krátká doba od posledního užití, stejně tak Vaše nálada a fyzický stav před užitím.

Jedním z účinků pervitinu je skutečně euforie či zlepšení nálady, souvisí to s jeho působením na dopamin v mozku. Do detailů je tento proces vysvětlen například ZDE ("speed"). Právě při častějším užívání nebo při nedostatečné pauze a regeneraci se mohou dočasně vyčerpat zásoby dopaminu a pak se očekávaný efekt nedostaví. Je také potřeba říct, že z dlouhodobého hlediska bylo prokázáno možné poškození nervů, kdy se snižuje počet pracujících dopaminových neuronů a je tedy těžší dosáhnout příjemných pocitů.

Ptáte se, jestli Vám něco hrozí. Vzhledem k tomu, že v této poradně není možné odpovídat obratem, tak spíš jen pokud by některé potíže přetrvaly ještě doteď, bylo by na místě vyhledat lékaře. Do budoucna ale určitě má smysl promyslet si nějaké zásady minimalizace rizik (např. co nejmenší frekvence užívání, co nejmenší užité množství, dostatečný spánek a výživa a podobně).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality