Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, PMA

4.10.2018

Dotaz

Dobrý den, požil jsem již podruhé extázi s obrázkem heineken, již predtim jsem parkrat extazi nebo Emko měl ale nikdy sem nezazil to co po tomhle, nejen že je strašně silná ale vždy když už přestává působit tak si dáme s kamarády jointa marihuany a pak vždy začnu mít až neuvěřitelné vizuální halucinace, což sem po jiných extazich ani emku v životě neměl...mám podezření že v tom je nějáká jiná latka která tohle způsobuje...měl a nebo možná stále mam podezření na pma...jediné co mi ale nedává smysl je, že ten by měl způsobovat halucinace sám o sobě...co mi ovšem zase muže potvrdit ze to pma být muže je skutečnost, že se mi při dojíždění účinku chce chvilkove zvracet...jaký je váš názor? Co/čím by to mohlo být? Nejde mi do hlavy že halucinace vždy přijdou až po marihuaně...například vidím různé lidi, slyším že za mnou živě někdo jde nebo slyším někoho za rohem ale nikdo tam není...prosím o Váš názor a posouzení nebezpečnosti případné látky kterou by jste podle popisu a okolností typnul že by to mohla být. Predem dekuji:-)

31409
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny.

Potvrzení Vaší domněnky ohledně výskytu PMA není bez chemického rozboru bohužel možné. V dnešní době "research chemicals" je enormní množství různých psychoaktivních substancí, které mohou mít silné halucinogenní (a jiné nespecifické) účinky a mohou být součástí tzv. fake tablet extáze. Zároveň je také otázkou, jakým způsobem vše ovlivňuje mixování s marihuanou (píšete-li, že se dané stavy objevují po její konzumaci), viz např. tento text. Platí premisa, čím víc THC potentní konopí, tím větší riziko pro náročné psychické stavy - a ty bývají i paranoidního rázu (někdy i ve smyslu projevů toxické psychózy). Další variantou by mohlo být frekventovanější užívání MDMA (oproti minulosti), výskyt látek typu metamfetamin a obecně nedostatečná regenerace nervové soustavy (kratší pauzy mezi užitím).

Obdobné je to s odhadováním nebezpečnosti. Bez chemické analýzy tablet opravdu těžko říct.

Mám také potřebu dodat, že v případě výskytu náročných stavů může být bezpečnější dané látky vysadit či výrazně omezit, jelikož může hrozit dlouhodobější rozkolísání nálady a vnímání (směrem např. k psychotické epizodě). Základní info týkající se harm reduction (snížení rizik) v dané oblasti najdete ZDE.

Na závěr mne napadá, že byste ještě mohl zkusit oslovit např. projekt Party Trend, iniciativu výzkumného centra Kliniky Adiktologie, který může mít více informací z praxe.

Současně by v případě drog s netradičním a rizikovým účinkem mělo být možné v České republice využít jejich otestování na přítomnost látek v nich obsažených a s danou zakázkou oslovit např. Ústav soudního lékařství a medicínského práva v Olomouci, kde Vám na telefonu 58563957 sdělí konkrétní postup.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality