Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Testy obsahu extáze

9.10.2018

Dotaz

Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli existují testy na přítomnost návykových látek přímo ze vzorku látky (tableta...). Domnívám se že ano, ovšem nikde jsem je nebyl schopen najít na rozdíl od testů na drogy ze slin/moči. Chtěl bych se obohatit o zkušenost s xtc, ovšem prvně si chci být jistý, že se jedná opravdu jen o mdma a ne mdma x pervitin/ketamin/dxm.

31402
 

Odpověď

Dobrý den,

máte-li na mysli přímé otestování dané tablety extáze ve smyslu co obsahuje, tak taková možnost částečně existuje. Nabízí se např. test v domácích podmínkách a to ve formě použití tzv. činidel (v angličtině např. Marquis reagent, Mecke reagent, Mandelin reagent), které lze zakoupit např. na zahraničních internetových stránkách. Test probíhá většinou tak, že na vzorek látky, který má být otestován, je aplikováno konkrétní činidlo. Následně se pozoruje zbarvení roztoku, které je porovnáváno s návodem. Pro představu takto například reaguje Marquisovo činidlo s MDA a takto s pervitinem. Tyto testy však ukazují pouze přítomnost případně nepřítomnost konkrétní látky a neukazují jaké množství látky ve vzorku je, ani jestli neobsahuje látky jiné. Možné by v ČR mělo být i odborné otestování na přítomnost látek obsažených v domnělé extázi (či jiné substanci z oblasti research chemicals s potenciálně rizikových profilem) a např. oslovení Ústavu soudního lékařství a medicínského práva v Olomouci, kde Vám na telefonu 58563957 sdělí detailní údaje.

Na závěr bych pouze chtěl krátce dodat že v případě potřeby podstoupit obdobný experiment (který může mít svá rizika, viz tento náš text) může být důležité dodržovat tyto zásady harm reduction (snížení rizik).

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality