Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Zpět z pervitinu

21.10.2018

Dotaz

Dobrý den , já se omlouvám že píši v nevhodný den, ale už o tom přemýšlím docela dlouho, já bych od Vás potřebovala poradit. Chtěla jsem se optat. Bohužel ale po 5 letém rozchodu s mým prvním přítelem jsem spadla do drog, už to bude cca rok co užívam pervitin, ne pravidelně ale taky už ne jen občas, spíš bych potřebovala pomoct od toho dostat zase zpátky, nedá se říct že bych byla závislá ale už prece jenom rok je dlouhá doba. Předtím v minulosti jsem to nikdy neuzivala. A vím že mi to nedělá dobře ale vždycky si to prostě dám a lítam v tom i když tu drogu nepobíram. omlouvám se ale vubec nevím jak sem Vám o tom měla napsat, nezlobte se a děkuji za pomoc, přeji hezký zbytek dne. S pozdravem Kristýna M.

31383
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za Váš dotaz. Rozhodně nepíšete v nevhodný den, v této poradně poradci postupně odepisují na položené dotazy ve lhůtě do 7 pracovních dní. Napsala jste to úplně pochopitelně a je moc dobře, že si pro sebe v tuto chvíli, kdy přemýšlíte o změně, sháníte pomoc.

Máte pravdu, rok už je poměrně dlouhá doba. Ještě postatnější mi však přijde to, že Vám to nedělá dobře a už pervitin nepobíráte, a hlavně že sama cítíte, že už to chcete jinak a chcete se dostat zase zpátky. Pomoc můžete ve Vašem městě najít v Ambulantním centru, kam se můžete přijít nezávazně poradit nebo rovnou navázat spolupráci na započetí a udržení života bez užívání dané látky. Také je zde Kontaktní centrum, kam však ale chodívají i aktivní uživatelé, kteří ještě ke změně nesměřují. Záleží na Vás, zda už některé zařízení znáte a máte důvěru k jeho pracovnici či pracovníkovi. Spolu s nimi pak můžete zmapovat, jakým způsobem byste si přála přestat, zda svépomocí za jejich ambulantní podpory (pravidelné docházení) nebo za pomoci ústavní léčby (krátkodobé až dlouhodobé).

Při přestávání se také doporučuje zaměřit se na mezilidské vztahy, kontakty a aktivity ve Vašem životě, které se nepojí s drogovou scénou.

Moc Vám držíme palce!

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality