Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

THC v moči a spermatu

25.10.2018

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz. Přítel je příležitostný uživatel marihuany, asi tak jednou týdně (o víkendu). Mě to nijak nevadí, toleruju to, i když sama nekouřím. Nedávno se jednomu kamarádovi, který byl dost pravidelný kuřák (ne denně, ale třeba 2-4x týdně, ale už mnoho týdnů a měsíců zpět), stalo, že přišel o řidičský průkaz, i když v té době (dle jeho slov) už přes dva týdny nekouřil, ale orientační test i následně krevní test vyšly pozitivní. Já jsem v práci závislá na autě, jak jsem psala, sama nekouřím. Ale s partnerem máme normální vzah a fungující milostný život, mezi který patří i orální sex (a i pro někoho méně tradiční praktiky). Takže můj dotaz: je možné, že by se přes sperma a moč partnera, který kouří trávu zhruba jednou týdně, mohlo do těla dostat takové množství, abych z toho měla problém při případné policejní kontrole? Předpokládejme klidně falešnou indikaci a následnou krevní zkoušku (u které si dovedu představit, že je řádově přesnější než stěr na silnici). Případně lze někde odhadnout tu hranici, při které je množství látek ve sperma/moči partnera už takové, že by se pak přes něj dostalo i do organismu druhého? Bylo by to třeba při kouření denně nebo naopak stačí jednou za čas? Moc děkuji za odpověď

31374
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Nepodařilo se mi dohledat žádné relevantní zdroje s vědecky podloženými informacemi k této problematice. Troufám si ovšem odhadnout, že by v takovém případě riziko prakticky hrozit nemělo. V moči a spermatu se vyskytují zbytky THC poté, co prošlo tělem. Přesto, že zejména v moči člověka, který před nějakou dobou kouřil marihuanu, mohou být přítomny aktivní metabolity, domnívám se že není pravděpodobné, že by po jejím požití člověk vyšel pozitivní při policejních orientačních testech. Napadá mne maximálně situace, kdy by muselo v moči být velké množství ještě aktivních metabolitů THC (muselo by k sexuálním praktikám dojít nedlouho po požití THC), zároveň by člověk této moči musel požít velké množství a následně s krátkým obstupem absolvovat slinný test. Nicméně. kdyby tato situace přece jen nastala, rozhodně se vyplatí jet na krevní testy (toxikologický rozbor), který je přesný a spolehlivý a zde by vše mělo vyjít v pořádku.

Zároveň mne ani nenapadá přesná hranice pro to, jak často by partner musel kouřit a kolik moči nebo spermatu by muselo být zkonzumováno. Už samotné působení marihuany a doba detekce u jejího přímého konzumenta je velmi individuální a záleží na mnoha faktorech. Kdybyste chtěli zjistit "jak na tom jste", existuje varianta zakoupení orientačních slinných testů (na internetu či v lékárně), které jsou podobné těm policejním.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality