Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Psychiatrické léky a pozitivní test na methamfetamin

26.10.2018

Dotaz

Dobrý deň, včera som robila multidrogovy test jednému 15 ročnému chlapcovi, ktorý užíva psychiatrické lieky, konkrétne : Atominex, Risepro, Promethazin, a vyšiel mi pozitívny v multidrogovom teste na methamphetamin. Môže to súvisieť s tými liekmi? Ďakujem za odpoveď.

31372
 

Odpověď

Dobrý den,

tento dotaz by Vám spíše mohl odpovědět psychiatr, který dané léky předepsal nebo kterákoli toxikologická laboratoř. Obecně se to stává, že některé léky reagují na drogové testy. Seznam některých účinných látek a léků, které způsobují falešnou pozitivitu na metamfetamin, můžete nalézt na anglickém webu Erowid - na stránce dole v sekci "False positives". Je třeba si nastudovat účinné látky ve Vámi uvedených lécích, protože v zahraničí se dané léky jmenují jinak než u nás.

Zároveň je třeba brát v potaz i variantu, že orientační testy (nejen na domácí použití, ale i ty, které používá například policie) vychází často chybně, i když otestovaný člověk žádnou látku neužil, což ho může vystavit falešnému obvinění. V takových případech se nabízí provést test znovu či otestovat jinou značkou testu, bohužel tak jako tak je potřeba počítat s falešnou pozitivitou. Nezkreslený výsledek můžete získat pouze při toxikologickém rozboru v laboratoři.

Spíše než orientační test (u kterého je navíc nutný souhlas zákonného zástupce do 18ti let věku testovaného) proto doporučujeme, pokud není možné realizovat rozbor v laboratoři, hledání dalších cest kromě testování, například otevřený rozhovor s člověkem, ke kterému má dotyčný důvěru.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality