Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kokain, sniffing, orální užití

26.10.2018

Dotaz

Dobry den, jak se lisi ucinek stejne davky kokainu podaneho nasalne vs. oralne? Z mne dostupnych informaci trva ucinek oralniho podani 3 hodiny, je to tak? Pokud bych to prirovnala k marihuane, tak tam ten rozdil mezi kourenim a konzumaci je co se tyka ucinku dost znatelny - snist napr. cokoladovou buchtu je pro me skoro na hranici snesitelnosti...je to dano tim, ze do oleje (obsazeneho v jednom kousku buchty) se “vylouhuje” mnohem vetsi mnozstvi THC nez je v “par tahu z travy”?? Jde mi o to, ze pokud si dam jednu lajnu koksu, ale oralne, intenzita ucinku bude stejna jako bych si to snupla?? Jsem “rekreacnim” uzivatelem kokainu, ale vlivem prodelane virozy jsem prisla castene o cich (pricemz je mi jasne, ze uzivani kokainu tomu prilis nepomohlo..), nicmene vzdat se tohoto prozitku uplne nechci, ale o cich take prijit nechci, proto se ptam na vyse uvedene. Predem velice dekuji za odpoved.

31370
 

Odpověď

Dobrý den Martino,

děkujeme za dotaz. Vyjádřím-li se nejprve pohledem harm reduction (snížení rizik), tak je bráno orální užití (ústně např. v kapsli či rozpuštěné ve vodě) za o něco méně rizikové oproti šňupání. Zásadní rozdíl je pak standardně popisován v rychlosti účinku, viz např. tento článek. Při sniffingu bývá nástup intoxikace rychlejší a o něco intenzivnější, řádově během cca 5 minut, zatímco u orálního užití pozvolnější a může trvat delší dobu, než se projeví. U šňupání také hrozí nákaza krví přenosnými onemocněními (jako je například HIV či žloutenka typu C), pokud s někým sdílíte šňupátko a dojde k poškození sliznice.

Srovnání s marihuanou v tomto případě není tak úplně na místě. Marihuana podaná v jídle (kdy se opravdu THC rozpustí v oleji a jeho koncentrace v jídle je následně velmi vysoká a riziková) se liší od orálního užití kokainu, který má jak při orálním (ústním) podání, tak při sniffingu stále stejný obsah.

Co se týče dalších možných dopadů na čich. Pakliže člověk trpí v dané oblasti potížemi, mohlo by existovat nebezpečí zhoršení daného stavu (např. vlivem zánětu). Základním pravidlem HR, které o něco snižuje nebezpečí zdravotních problémů je pak co možná největší nadrcení kokainu (na jemný prášek), aby mikroskopické krystalky neničily tolik nosní sliznici.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality