Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana a paranoia

26.10.2018

Dotaz

Dobrý den, před 2 měsíci jsem měl po třetí marihuanu, avšak první dvě se mnou nic neudělali asi šlo o seno. Po 3 jsem se ovšem překouřil, tak že jsem měl velké halucinace. Při intoxikaci jsem nejdříve měl pocit zábavy, a tak po 20 minutách malou paranoiu. Pote si lehl a odpočival a nějak to odeznělo, 3 dny poté se mi motala hlava, jak kdybych nevěděl, která bije. Pak se to uklidnilo. Po měsici, jsem viděl film o Hawkingovi s nevylečitelnou nemoci ALS a začal jsem silně pociťovat příznaky, tak 2 týdny jsem na to trpěl hl.fyz, než jsem po e-mailu nedostal odpověd od předního českýho neurologa a hlavně jsem si uvědomil vsugeraci(vyhledal jsem si historii v PC a tam byla jasná evidence). Dodnes se mi svaly klepou, ale vím prostě, že to ALS není. No, takže cca 1 týden prožívám pocit klidu. Ale v pondělí se mi zase sesypal svět, kdy jsem si načetl nebo nevím co jsem udělal, o paranoii a začal jsem zase pociťovat příznaky, mám pocit, že si víc všímám lidí a chvilkové jak kdybych viděl známého,ale není to on po koukání chvíli, a taky jsem si začal víc všímat souvislostí v podobě, že jsem něco četl a pak mám pocit, že jsem na to znovu narazil(idealní příklad, kdybych si například všimal celou dobu ružové čepice, a pak bych viděl ve škole ružové čepice, cejtil bych se nejistě). Mám, ale pocit jisté vsugerace, žiju s člověkem, který paranoiu trpí a nechce se jí přiznat, a tak mi přijde, že si vsugerovávám počáteční a nynější přiznaky (vztahovačnost cejtil na začatku, a pocit podobnosti teď). Musím, ale říct, že to není celodobý naprosto normálně se můžu soustředit atd. Je pravda, že třeba tyto hl. příznaky mě nejvíc trápí, protože mě vždy nejvíc trápily, když je osoba z rodiny opakuje. V rodině mám i normálního otce, který mi ulevuje a máme dobrý přátelský vztah(aby nešlo o pocit, že žiju sám s postíženou osobou...). Můj závěr je, že si nejsem jistý jestli jde o úzkosti nebo o počátek paranoii. Mám i ukázky úzkosti, kdy např. v metru se mi špatně dýchá, jak kdybych nedodechnul, úzkost započala při strachu z ALS, dřív jsem jí neměl. Bojím se, že budu trpět celý život

31369
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, ve kterém popisujete své zážitky po užití marihuany a celkově Vaše pocity, že si vsugerováváte příznaky onemocnění, o kterých si čtete a zvažujete, jestli se jedná o paranoiu, případně úzkosti. Píšete, že máte obavu, aby to nebylo na celý život. Rozumím tomu, že tyto obavy pro Vás jsou nepříjemné.

V této poradně nemáme v týmu lékaře a takto na dálku je težké soudit něco bližšího o Vašemu zdravotnímu stavu. Vzhledem k tomu bych Vás chtěl podpořit ve vyhledání pomoci přímo ve Vašem okolí a konzultováním toho, co zrovna prožíváte s odborníky osobně. Odborná diagnostika Vašich potíží by Vás mohla zbavit nejistoty "co se Vám děje", a následně vést k nastavení vhodné léčby. Můžete jít cestou přes obvodního lékaře, který Vás dále nasměruje, úzkosti a paranoiu může diagnostikovat a následně léčit psychiatr, tato léčba může být i krátkodobá. Kromě medicínské léčby existují další cesty k zotavení, jako je například využití psychoterapie. V Praze funguje více center, kam se můžete přijít nezávazně poradit zda se může jednat o paranoiu nebo úzkosti a jak to nejlépe zjistit, například Green Doors nebo Fokus.

Píšete, že žijete s někým, kdo paranoiou trpí. To také může hrát roli a bylo by fajn to během diagnostiky zmínit. Zároveň píšete, že Vám pomáhá kontakt s otcem. V podobných případech se doporučuje vyhledávat právě tyto pozitivní kontakty, na to se nyní můžete také zaměřit.

Pokud se potvrdí podezření, že trpíte některým z těchto onemocnění, bude určitě namístě, vyhnout se dalšímu experimentování s marihuanou a jinými psychoaktivními látkami, které paranoiu a úzkosti mohou prohlubovat. Stejně jako není vhodné marihuanu užívat, pokud by se Vám podobné stavy po ní opakovaly.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality