Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin nepůsobí

29.10.2018

Dotaz

Dobrý den. Mám na vás dotaz, který neumím zodpovědět já a ani moji přátelé. Pervitin užívám skoro rok šňupáním několikrát do týdne. První půlrok bylo vše tak jak má. Nájezd, stav, dojezd. Teď ale posledních pár měsíců na mě pervitin snad ani neúčinkuje. Nejdříve bylo aspoň to, že jsem nemohla spát a například jsem se ''zasekla'' do telefonu ale teď, dejme tomu měsíc, po užití necítím už nic. Žádné zvětšené zorničky, potřeba něco dělat, upovídanost, 'zaseknutost'.. A co je dojezd už ani nevím, protože ten už se pár měsíců nedostavil. Dělám i například tří denní jízdy, všichni co jsou se mnou stav pociťují a to už jsou na pervitinu několik let. Schválně si vezmu třeba i od tří lidí najednou, abych neměla to stejné zboží, ale i přes to se nic nemění. Vůbec tomu nerozumím. Zkoušela jsem i na skoro dva týdny přestat (což mi nedělá žádný problém být bez toho) jestli se nějaký stav objeví ale znovu jsem se nedočkala změny. Jak je to možné? Snad mi aspoň trošku pomůžete s odpovědí. Děkuji E.

31364
 

Odpověď

Dobrý den,

ptáte se na to, proč na Vás posledních pár měsíců nepůsobí pervitin tak, jak očekáváte. To je poměrně složitá otázka a asi Vám na ni nedokážu nějak konkrétněji dopovědět. Obecně se dá říci, že všechny psychotropní látky vždy působí velmi individuálně. Co člověk, to trochu jiný výsledný stav. Velkou roli hraje také set a setting, díky tomu i stejná látka může na jednoho člověka působit různě.

Nicméně je zvláštní, že by na Vás metamfetamin vůbec nepůsobil. Krom rozšířených zorniček, potřeby něco dělat a "zaseknutosti" pervitin způsobuje také zrychlenou srdeční akci, roztěkanost, sníženou únavu a menší potřebu spánku, nechutenství, rychlý tok myšlenek atp. Pokud děláte třídenní jízdy jak píšete, domnívám se, že přeci jen nějaký účinek může mít, zejména ten povzbuzující. Napadá mne také, zda jste zjišťovala jak Vás během intoxikace vnímá okolí? Zda na ně například působíte jinak než dříve, kdy jste na sobě účinky pociťovala. Je také otázkou, zdali neužíváte s pervitinem ještě něco dalšího, co by jeho účinek mohlo blokovat či tlumit. Dále přemýšlím, jak "kvalitní" ve smyslu čistý je pervitin, který konzumujete. Vliv může mít také délka braní a zvyšující se tolerance organismu, kdy je postupně člověk nucen k dosažení stejného účinku užít vyšší dávku. Zde bych však byla velmi opatrná, aby nedošlo naopak k předávkování a návazným zdravotním komplikacím. Jako bezpečnější varianta se mi jeví vyzkoušet udělat co možná nejdelší pauzu (alespoň několik týdnů) mezi jednotlivými užitími a zároveň dodržovat základní principy harm reduction (snižování rizik).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality