Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze a alkohol

1.11.2018

Dotaz

Zdravím, jsem rekreační uživatel Extáze. Beru ji asi pul roku a většinou 1-2x do měsíce. Extázy míchám společně s alkoholem. Vím, že by se to nemělo, ale na extázy vždy dojde až v pozdějších hodinách, když už mám v sobě několik drinků. Nikdy se mi nic nestalo. Jen jednou a to když jsem omylem (už dost posilněná alkoholem) vypila dávku emka v džusu pro 3 lidi a měla hodinové kóma, ale pak jsem to rozchodila a večer probíhal již v pořádku. Zajímalo by mě jak je možné, že i když jsem hodně posilněná alkoholem a dam si tabletku, cítím se naprosto v pořadku a vše probíhá jak má. Bez komplikací? Nebo jsem měla jen štěstí, že se mi nic nestalo? Také jsem měla prý novinku, byla to modrá pilulka ve tvaru ctverce. Na logo si nevzpomenu, tak jestli o tom nemate nejake info? Krom 3 dennich dojezdu, kdy mam naladu na pest a obcasnych flash backu. Jsem naprosto v pohode a nemam zadne problemy. Diky za odpoved.

31354
 

Odpověď

Dobrý den Anno,

je dobře, že se nad možnými riziky pozastavujete. A celkem trefně píšete o roli štěstí v situaci, která fakticky riziková je. Při užití velkého množství extáze spolu s alkoholem totiž komplikace opravdu hrozí. A dá se říct, že jste zčásti měla štěstí, pokud vše proběhlo v pořádku. Ovšem popravdě mi tak úplně bez komplikací nepřipadá to, co nazýváte hodinovým kómatem.

Podobná situace je pro organismus dost zátěžová. Nápor dostane oběhová soustava včetně srdce, játra, ledvin a také psychika, hrozí přehřátí a dehydratace. A to i přesto, že si v tu chvíli připadáte v pořádku. Extáze totiž v kombinaci s alkoholem má tu schopnost, že potlačí opilost. To je ale právě zrádné v představě, že se nic vážného neděje, přitom se v těle bijí mezi sebou účinky obou látek a rizika se násobí. I Vy sama popisujete třídenní dojezdy a špatnou náladu, to samo o sobě ukazuje, že se v těle odehrálo nějaké vyvedení z normálu.

Popravdě přemýšlím, jak dlouho bude vše v pořádku, pokud budete užívat tímhle způsobem dál. Jednak kombinace alkoholu a extáze a jednak poměrně krátké rozestupy mezi užitím, kdy si tělo nestačí odpočinout a neurochemická rovnováha nestačí vrátit do normálu. Navíc je pravda, že různé tablety mohou obsahovat jednak různé další látky kromě MDMA a jednak různé množství samotného MDMA. V současnosti se v tabletách objevuje i násobně vyšší množství, než bylo obvyklé. Novinek je spousta a přímo o modrém čtverci nemám informace. Nicméně můžete sledovat nejrůznější databáze tablet včetně aktuálních varování (odkazy najdete na konci tohoto našeho článku).

Uživatelé často mluví o příjemných a bezproblémových začátcích, které ovšem vůbec nezaručují, že všechno v pořádku vydrží i do budoucna. Minimálně pokud s extází budete pokračovat i nadále, zkuste si pro sebe sehnat co nejvíc informací o tom, jak v rámci možností snížit rizika (např. dodržovat nižší dávkování, odstup mezi užitími, nekombinovat s alkoholem apod.).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality