Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pomoc příteli skončit s pervitinem

3.11.2018

Dotaz

Dobrý den Mám dotaz... Můj přítel se rozhodl... Že skončí užívání pervitinu. Protože ho užíval na různé způsoby a něco málo přes rok.. Tak se o něj bojím.. Říkala jsem mu o K-centrech, odmítá to řešit s někým jiným... Tak se chci zeptat... 1) jaké to bude mít následky, když okamžitě ze dne na den nasadí detox? 2) Může mu to i přes děsnou bolest a křeč v břiše nějak ublížit? 3) jaký je nejlepší postup se toho zbavit? 4) jak mu můžu pomoct-uhelčit ty následky? Jsou celkově na to nějaké finty? Předem děkuju za pomoc

31351
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Je fajn, že přemýšlíte o tom, jak příteli pomoct a ulehčit mu zvládání následků užívání pervitinu.

Při užívání pervitinu nevzniká fyzická závislost, která často bývá nepřesně vykreslena například v některých filmech atd. Většina uživatelů pervitinu tak zápasí spíše s velkými chutěmi na to pervitin užít, s nadměrnou únavou, úbytkem energie a s emočními výkyvy (depresivní stavy, plačtivost, zranitelnost aj.). Toto je však popis nejčastějších obtíží po vysazení, u každého je přestávání jiné a může se něčím lišit. S přestáváním to v podstatě nejde jinak, než ze dne na den nasadit detox a snažit se to vydržet co nejdéle. Je dobré počítat s dostatkem prostoru pro možnost "dospat se" a zregenerovat.

K Vaší druhé otázce, křeče v břiše a bolesti pociťují především uživatelé opiátů, jako je heroin, metadon, subutex a další. Nicméně zdravotní komplikace, které by vedly k ohrožení na životě jsou běžnější spíše u alkoholu a psychiatrických léků - tzv. benzodiazepinů, u nich je vhodnější vysazování v nemocnici a pod dohledem lékařů, protože hrozí epileptické záchvaty.

Na třetí otázku neexistuje univerzální odpověď, protože každému vyhovuje jiná cesta k vysazení pervitinu. Někdo to zvládne sám bez léčby, jiný jde cestou detoxu a hospitalizace různé délky, někdo jde na rok i více do terapeutické komunity. Někomu se povede přestat napoprvé, jiný potřebuje více pokusů. Je proto zásadní, aby si Váš přítel našel takový způsob, který bude jemu vyhovovat. To může probrat s odborníky z drogové oblasti a spolu s nimi zmapovat, co by mu vyhovovalo nejvíce. Ve Vašem kraji je nejblíže K-centrum v Náchodě, kde jsou k těmto účelům vyhrazené dopolední časy, aby se nepotkávali lidé, co chtějí přestat s aktivními uživateli. Anebo v Hradci Králové, kde je přímo Ambulantní centrum. Pokud by chtěl přestávat sám, může být nápomocná kniha Pavla Nepustila Bez léčby to jde, která jde objednat ještě zde.

Ulehčení následků je také velmi individuální, protože každý potřebuje něco jiného. Někdo se potřebuje odříznout od drogové scény změnou bydliště, někdo potřebuje nahradit užívání pervitinu jiným způsobem trávení volného času s jinými lidmi, někdo odjede do zahraničí, někdo se zaměří na sport, jiný na školu, práci, pomoc jiným lidem atd. Můžete s přítelem o tom mluvit a vybrat spolu s ním, co by chtěl, případně vyzkoušet, co napadne Vás, že by mohlo fungovat.

Finty a další informace, které by mohli příteli pomoci, můžete zkusit najít v těchto příručkách (zejména v první a třetí). Přestávání bez léčby je také věnováno toto číslo Dekontaminace.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality