Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, chybějící euforie

3.11.2018

Dotaz

Dobrý den v dřívější době sem užívala pervitin velmi pravidelně líbila se mi ta euforie postupně samozřejmě zmizela ale nyní sem 2 roky úplně čistá a nyní sem si skusila 3krát dát v rozmezí měsíců ale ta euforie se vůbec neoběvila ? čím to může být? jiné složení nebo že mě to mohlo poškodit tak že neumím vyjadřovat radost pocity ?

31350
 

Odpověď

Dobrý den Markéto,

děkujeme za Váš dotaz a zároveň oceňuji, že se Vám podařilo dva roky abstinovat od pervitinu. Hlavní úvahy mé odpovědi směřují k tomu, co sama popisujete. Tzn. jednak ke "kvalitě" dané substance a zároveň pak také k určitým fyziologickým změnám ve fungování mozku (na molekulární, biochemické a neurochemické rovině) a obecně dopaminových receptorů vlivem dřívějšího aktivního braní pervitinu, viz např. tento článek. Vliv na výsledný stav a chybějící pocity euforie a pocity radosti) by také mohl mít set a setting.

Výzkumy z poslední doby (a PET scany mozku) zároveň hovoří o tom, že by při vysazení metamfetaminu mělo pozvolna docházet k postupné obnově dopaminových receptorů a navrácení neurochemické rovnováhy nervové soustavy k původnímu "nastavení". Vše však může být velmi individuální a může u různých osob trvat různě dlouho. Také je diskutováno do jaké míry probíhá její regenerace (individuální faktor ovlivněný citlivostí nervové soustavy, frekvencí užívání, mírou dávkování, silou pervitinu a obsahem nebezpečných příměsí atp.). Potenciálním rizikem také může být zpomalení či zastavení "sebeozdravného" procesu vlivem každé další konzumace pervitinu, což by mohlo negativně dopadat i na zažívání pocitů euforie a to nejen po opětovném užití dané látky, ale i za normálních (příjemných) životních situací.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality