Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel a nespavost

3.11.2018

Dotaz

Dobrý den,přítel bral pervitin 10let.Ted tvrdí že je 2roky čistý.Cekame spolu dítě a mě by zajímalo jestli je možné aby mu z dlouhodobého užívání zůstalo zhruba 1 za týden nespavost....a snaží se to kompenzovat trávou .Vyhuli tak 4-5brk za den (pouze ten den co nespí),jednu noc nespí a neji .Dělá modelarinu .Přijde mi mimo jako kdyby nevěděl o světě a měl jen ten svuj pak v kuse spí třeba 16hodin....trávu hulí už 15let...každý den brcko a jednou za týden těch 4-5kdy potřebuje podle něj čas pro sebe.Pry mu to zůstalo z drog a místo toho aby si dal pervitin tak víc hulí.Me to přijde divný .Četla jsem že problém s nespavosti po čase odezní....co myslíte?

31349
 

Odpověď

Dobrý den Šárko,

děkujeme za dotaz, ve kterém se ptáte na to, zda je možné, že Váš přítel trpí po 2 leté abstinenci od pervitinu nespavostí, kdy pravidelně zhruba jednou za týden nespí a nejí celou noc. Ačkoli to přímo nepíšete, mám z dotazu pocit, že máte podezření, jestli u přítele opět nedochází k užívání pervitinu.

Nespavost v souvislosti s přímým uživáním pervitinu by měla opravdu časem odeznít a 2 roky abstinence už jsou poměrně dlouhá doba. Je však možné, že má nespavost jiné příčiny a užívání v tomto ohledu mohlo sehrát jen dílčí roli. Ostatně samo o sobě užívání marihuany 15 let a každý den brčko taky není úplně bez rizik a může přinést různé zdravotní potíže. Je ale velmi neobvyklé, že by se nespavost projevovala pravidelně zhruba jeden den v týdnu do tak velké míry, že by človek nemohl spát vůbec a ostatní dny by bylo vše v pořádku. Rozumím tedy Vašim obavám a myšlenkám, že Vám to přijde podivné. Je ovšem velmi težké něco konkrétního soudit takto na dálku bez informací o zdravotním stavu Vašeho přítele. Pokud by přítel souhlasil, bylo by na místě s těmito obtížemi vyhledat lékaře a nechat se vyšetřit.

Co se týče případného podezření, že je tato nespavost způsobena akutním užíváním pervitinu, je situace obvykle složitá. Je možné zakoupit volně prodejné testy na přítomnost látky v moči a přítele otestovat. Tento způsob však může velmi narušit Váš vztah a důvěru a spíše ho tedy nedoporučujeme. V prvé řadě je dobrá strategie pokusit se o Vašich obavách a podezřeních s přítelem otevřeně a upřímně mluvit a vyjádřit je pokud možno bez vyčítání a obviňování. Pokud by se Vaše nejistota stále prohlubovala a rozhovory by nikam nevedly, je vhodným řešením vyhledání odborné pomoci v okolí a další konzultování situace v osobním kontaktu s odborníkem, případně vyhledat oporu i v blízkých osobách, jako jsou přátele nebo rodina. Pro hledání odborné pomoci můžete využít například tento rozcestník.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality