Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Nepříjemné stavy

4.11.2018

Dotaz

Dobrý den, Drogy užívám přibližně 5 let,začal jsem na marihuaně jako skoro každý ,ale neužíval jsem nikdy pervitin nebo kokain ketamin apd Preferoval jsem spíš halucinogeny,před 4mi lety jsem užíval Stopex 30mg Přibližně 1 rok experimentování s touto látkou,kamarádi zvládli sotva 5 prášků a já spotřeboval celé plátno tedy ( 900mg ) Přibližně rok užívám LSD ,stavy byly v pohodě ale často,když si na ten stav zahulím,nebezpečné se mi zvedá srdeční tep (Hodně krát to bylo životem ohrožující ) mám pocit a tuším,že to způsobuje Marihuana kterou dám na Trip Ale nechapu proč kamarád při trupu může dat několik bongu a mě skoro dva prdy zabijou Změní se mi během několika vteřin chuť v píše a cítím nával tepla a začíná se srdce rychle zrychlovat Řeknu Vám že jakkákoliv panika by Vás zřejmně zabila,proto se snažím držet v klidu a z hluboka dýchat Sednout si nejde,protože mě to dohání LSD užívám přibližně rok a půl,mám za sebou 5 tripu a cca 36h bez spánku.Toto jsem absolvoval několikrát Nedávno jsem si dal Asentru 50mg a zahulil do na to Povím Vám,že ten zkurvený stav jsem měl zas ,mám stavy furt Pernanetně se mi něco hýbe i když mírně,ale na tripu jsem půlrok , a ten půlrok jsem žádný trip neměl Chci se zeptat,proč mám stavy furt ? mám poškozeny mozek ? K psychiatrovi nebo psychologovi nechodim,vystacim si se sebou,nemám depresivní stavy a sebe jako člověka mám rád tak nevidím důvod Můj dotaz je zároveň i varování pro ostatní ať si váží svých životů a ať nekbinují drogy,protože špatně v hlavě zahneš a si mrtvý Přejí příjemný zbytek dne

31346
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Co se týče Vašeho dotazu, tak naprosto souhlasím s Vaší závěrečnou hypotézou (a doporučení ostatním) ohledně neriskování a nekombinování více psychoaktivních látek dohromady, které zvyšuje nebezpečí možného průšvihu a to několikanásobně oproti experimentování s jednou psychotropní látkou.

Mám-li se ještě vyjádřit k tomu, proč zrovna Vy máte takové stavy, tak jde obecně o to, že na každého jedince mohou působit psychoaktivní látky (a obzvláště jejich mix) velmi individuálně. A nejde jen o vliv na srdce či mozek, ale obecně na organismus, kdy výsledný dopad zároveň ovlivňuje také frekvence užívání, dávkování, set a setting a další faktory. Proto se stává, že kde u jednoho dochází po užití drogy k euforii (anebo např. slabší reakci), u jiného může přicházet extrémně nepříjemný stav, úzkost, panika atp.

Užitím více substancí a navíc delším nevyspáním nepředvídatelnost a rizikovost zdravotních dopadů každopádně narůstá a je vždy otázkou co s organismem ve finále udělá. Z těchto důvodů se v případě užívání psychoaktivních látek doporučuje dbát alespoň na základní pravidla harm reduction (snižování rizik), viz např. TENTO text.

Ohledně "poškozeného mozku" bych byl spíše skeptický, mohu však jen těžko takto na dálku cokoliv diagnostikovat. Ke spolehlivému posouzení by byla třeba přímá konzultace s obvodním lékařem anebo právě s psychologem či psychiatrem. A obzvláště pak v případě, kdy se potíže začínají projevovat i mimo užívání daných látek. Pak je na místě nezatěžovat psychiku dalšími látkami a řešit vznikající potíže co nejdříve.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality