Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, úzkosti, SSRI antidepresiva

12.11.2018

Dotaz

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o konzultaci. Je asi důležité, abych uvedl, že mám dispozice k úzkostným stavům. Z toho důvodu (spíše podvědomě) jsem v minulosti občas (nárazově)kouřil marihuanu - pomáhala mi se zklidněním. Na konci léta jsem měl ale velmi nepříjemný zážitek...bad trip, se všemi příznaky uváděnými na netu... bušení srdce, neovladatelný třes, strach ze smrti a zešílení, pocit dočasného odosobnění, intenzivní vnímání všeho kolem mne...od té doby jsem marihuanu nekouřil a ani do budoucna nehodlám. Od této příhody se však moje úzkosti tak nějak celkově zhoršily a tak jsem vyhledal psychologicko-psychiatrickou pomoc. Psychoterapie mě teprve čeká, psychiatr mi předepsal SSRI na zmírnění úzkostí ...AD beru teprve velmi krátce a v příbalovém letáku jsem se dočetl, že v počátcích užívání se potíže mohou prohloubit. Stala se mi taková věc, že se dostavily velmi nepříjemné pocity téměř totožné s bad tripem(?), který jsem zažil před více jak dvěma měsíci, téměř jako bych se na chvíli vrátil v čase (může až takhle fungovat flashback?!)...pocity odezněly v řádu několika minut,teď už se cítím lépe, ale zůstal strach, úzkost, že se to může kdykoliv vrátit :(. Je možné, že svou roli sehrál pomalu nastupující účinek SSRI? Mám pokračovat v užívání AD? Je naděje, že až začnou AD účinkovat, že tyto potíže pomalu odezní? Může se tímto způsobem projevovat i prodloužené toxická psychóza a není pak současné užívání AD spíš kontraproduktivní? Vše samozřejmě zkonzultuji i na sezení u psychiatra, přesto by mne zajímal i Váš názor. Jak to tak po sobě čtu, diagnóza úzkosti je u mě fakt na místě :/. Děkuji za Váš čas

31328
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za Váš dotaz, ve kterém popisujete bad trip po marihuaně a dopady, které to pro Vás mělo. Je dobře, že se svou situaci snažíte aktivně řešit a že si pro sebe hledáte ještě další informace.

Flashbacky mohou mít různou podobu, přes internet ale nedokážeme určit, zda se o flashback jednalo konkrétně ve Vašem případě. Antidepresiva typu SSRI mají pozvolný nástup a jejich účinek se často projeví až po několika týdnech, kdy dojde ke stabilizaci neuropřenašečů a hladin serotoninu a dopaminu v mozku. Proto je třeba dodržovat medikaci a pokračovat v užívání, než tuto stabilizaci začnete subjektivně pociťovat. Naděje, že tyto potíže odezní proto určitě je.

Je dobře, že o všem se svým psychiatrem otevřeně mluvíte. Určitě mu popište i tento Váš zážitek, ať to může zohlednit při spolupráci s Vámi. Také bych Vás chtěla podpořit v práci na sobě v rámci psychoterapie, na kterou se chystáte, v kombinaci s medikací od psychiatra to zvyšuje pravděpodobnost, že se Vám úzkostné stavy podaří překonat a zvládnout. Inspirativní článek o tom, jak úzkosti čelit, si můžete přečíst zde.

O toxickou psychózu se pravděpodobně nejedná, protože od užití marihuany uplynulo už několik měsíců, navíc toxické psychózy vznikají častěji v souvislosti s jinými látkami. I tuto Vaši obavu můžete probrat s Vaším ošetřujícím psychiatrem, který ji může vyloučit.

Držíme palce, aby Vám bylo brzy lépe.

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality