Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Ušlý zisk ...

16.11.2018

Dotaz

Zdravím, v květnu letošního roku (28.5.2018) jsem řídil osobní vozidlo a byl jsem zastaven hlídkou policie ČR. Strážník mě vyzval k podrobení testu na alkohol, s čímž jsem souhlasil. Test byl negativní a následně jsem byl vyzván k podrobení se testu na ostatní návykové látky. Test byl pozitivní na cannabis, s čímž jsem nesouhlasil. Strážníkovi jsem řekl, že jsem sice marihuanu požil, nicméně několik desítek hodin před jízdou a že tedy nemůže být ovlivněna moje schopnost řídit motorové vozidlo. Podrobil jsem se tedy po vyzvání lékařské prohlídce a testu krve a moči. Nicméně strážník usoudil, že nejsem způsobilý další jízdě a ŘP mi odebral na místě. Cca 5 dní na to jsem obdržel dopis o zákazu řízení, pak se dlouho nic nedělo. Skoro po půl roce (16.11.2018), kdy jsem neměl žádné informace, jsem zašel na místní odbor dopravy a tam mi pán sdělil, že dle znaleckého posudku (na základě prohlídky a testu krve a moči, který prokázal stopové množství látky cannabis 1,2ng/ml) bylo vyvráceno toto podezření a 7.9.2018 bylo rozhodnuto, že jsem přestupek nespáchal. Nicméně úřady mě nekontaktovali, že prý došlo k "informačnímu šumu". Nebýt mojí vlastní iniciativy, stále bych nemohl řídit a nikdo by mě nekontaktoval. Pracuji jako živnostník v ČR, ale i v zahraničí a ŘP potřebuji hlavně kvůli dojíždění za prací do místa, kde momentálně uskutečňuji zakázku. To mi bylo v tomto období znemožněno. Zároveň jsem přišel o nabídku práce profesionálního řidiče, která byla v tu dobu v jednání. Moje otázka tedy zní, zda mám možnost požadovat adekvátní ušlý zisk za tuto způsobenou škodu. Díky za Vaši odpověď. Jakub

31311
 

Odpověď

Dobrý den Jakube,

zcela rozumím Vašim úvahám, které se týkají možné právní obrany za situace, kdy jste vozidlo neřídil pod vlivem psychoaktivní látky a díky "informačnímu šumu" jste byl půl roku bez ŘP.

V této věci bych Vám přímo doporučil kontaktovat naše kolegy z anonymní, bezplatné právní poradny, kteří Vás mohou dále nasměrovat (je možné jim zavolat anebo napsat email), jelikož se na danou oblast dlouhodobě specializují.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality