Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Otok na ruce

29.11.2018

Dotaz

zdravíčko....potřeboval bych poradit jestli zajít do špitálu,což se mi moc nechce...nebo,co to může být a popřípadě,co na to,respektive proti tomu pomůže.Jsem zkažený ogar,jsem pro každou špatnost.V drogách si celkem libuji...a můj dotaz je ohledně perníku...dnes ráno jsem se šel bodnout,jehlu jsem použil tak 3x,ale proplachovaná alpou a tak podobně když už jsem neměl čistou....no,jelikož mám za sebou celkem šílenou jízdu...jo..mžitky..slyšiny...vidiny...tak jak to má být,ale při nápalu jsem se nějak ztratil orientaci či co,asi jsem se dostal ven z žíly a už to bylo...dal jsem si do zápěstí,z vrchní strany u kloubů...začatek pohoda,ale pakto zabolelo no...bolí to do teď.Ruka je oteklá,bolí až v předloktí(mohou asi být i předchozí vpichy)a nemohu s ní pořádně hýbat...v bolestech no.Mimo žílu jsem se už párkrát pleskl,ale nikdy taková bolest a omezení pohybu,tak bych chtěl vědět co to může být...a co s tím...Děkuju s pozdravem slušný narkoman

31285
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. V naší poradně bohužel nemáme lékaře. Nicméně ze zkušeností s prací s nitrožilními uživateli drog mne napadá několik možností. Mohlo dojít k tomu, že jste aplikoval mimo žílu a že se Vám u zápěstí začal tvořit absces. Dále také jehla mohla zasáhnout nerv a způsobit tak silné podráždění a bolestivost, příměsi přítomné v pervitinu mohly způsobit alergickou reakci nebo bakterie z několikrát použité jehly mohly vyvolat zánětlivé procesy a zadělat na vážnější komplikace. Takto na dálku přes internet lze však jen těžko určit přesnou diagnózu, od které se pak odvíjí vhodná léčba.

Například absces se léčí aplikovaním tenké vrstvy Ichtoxylu (černá mast) přímo na bouličku několikrát denně. Na modřiny a bolest v místě vpichu se používá Ibalgin krém, který má jak analgetické tak protizánětlivé účinky. Pokud se však ruka nebude lepšit, bude stále oteklá, bolestivost bude přetrvávat nebo se dokonce stupňovat, či budete mít zvýšenou teplotu, je potřeba neodkladně vyhledat lékařskou pomoc, neboť některé z výše zmiňovaných komplikací mohou člověka i ohrozit na životě.

Závěrem bych chtěla dodat, že jako prevence komplikací způsobených injekčním užíváním se doporučuje dodržovat zásady Harm reduction - zejména používat vždy nové sterilní jehly a ty používat opravdu jednorázově, důkladně filtrovat užívanou substanci, dodržovat zásady hygieny, místo vpichu ošetřit před aplikací dezinfekcí, snažit se střídat místa pro aplikaci a ideálně i způsoby aplikace (nahradit občas injekční formu užití za nějakou méně nebezpečnou, například sniff či užití v kapsli). Pro čistý injekční materiál a základní zdravotní ošetření (pokud se bojíte k lékaři) můžete využít službu nejbližšího terénního programu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality