Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Xanax, jak si vysvětlit události?

3.12.2018

Dotaz

Dobry den, chtela bych se zeptat jestli byste mi mohli vysvetlit jednu z predchazejicich udalosti. Minuly tyden jsme se s kamaradem rozhodli uzit xanax. Meli jsme deset 1mg xanaxu. Nejdriv jsem dala ja 2 a on 3, pak uz si jen pamatuji, jak rikame ze si dame jeste kazdy 1. Meli nam zbyt 3 pilulky,ale nezbyla nam ani jedna. Nepamatuju si nic z celeho toho dne, jen mam vzdycky treba zablesk. Vubec nevim jake jsem z toho mela pocity ani nic, takze chtela bych se zeptat jestli to jde nejak vysvetlit. Mam v mlze i cqst dalsiho dne. A prisla jsem si nasledujici dny celkem mimo.

31279
 

Odpověď

Dobrý den,

ačkoli v této poradně nejsme přímo lékaři, vysvětlení bude celkem prosté. Xanax patří mezi léky ze skupiny benzodiazepinů, které se předepisují lidem s psychickými potížemi, nejčastěji při úzkostných poruchách. Působí tak, že člověka zklidní, utlumí a uvolní svalstvo. Potom v situaci, kdy člověk užije větší množství, působí silně tlumivě a narušují pozornost a bdělost a tedy i paměť.

K tomu sedí i to, co popisujete, že si nepamatujete nic z celého dne a i následující dny jste si přišla mimo. Takové jsou zkrátka účinky Xanaxu, kdy útlum po velkém množství může přetrvat i delší dobu.

Při množství, které jste s kamarádem užili, bych ještě chtěla upozornit na to, že předávkování Xanaxem může být nebezpečné. Může nastat dehydratace, útlum dechu a až bezvědomí, kdy hrozí udušení nebo vdechnutí žaludečního obsahu.

Říkám si proto, pokud budete ještě s podobnými experimenty pokračovat, je na místě užít co nejmenší množství. A ideálně nemít další pilulky u sebe, obzvlášť když sama píšete, že jste neplánovaně užili víc.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality