Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA jako substituce pervitinu

10.12.2018

Dotaz

Dobrý den, poradno, tak jsem bohužel tento víkend v sobotu zklamal, hlavně teda sám sebe. Opět jsem si dal lajnu pika. Byl jsem 8 měsíců naprosto čistý a byl jsem na sebe neuvěřitelně pyšný. Sice nikdy jsem nebral pravidelně, vždy to byly jen jízdy 1-2 dny, pak třeba 2-3 týdny nic, a pak zase. Bohužel jsem se přesvědčil, že naprosto platí, že s drogami nelze skončit, ale lze jen abstinovat. S kamarádem jsem šli na pivo a měl u sebe jeden krystal čistého MDMA, rozhodli jsem se, že si dáme. Ani jeden jsme to nikdy neměli, takže jsme si dali s respektem. Cca po hodince jsme se shodli, že to je vlastně hrozně fajn. Dobrá nálada, žádný stres a chmury, kreativní rozpoložení. Prostě paráda. Bohužel když jsme si dávali druhou část MDMA, tak v krabičce měl kamarád i dealerak s trochou čiré, krystalické látky. U bylo to jak s Pavlovými psi, sliny se mi spustily a prostě musel jsem si dát. Samozřejmě jsem nespal na neděli. Od kamaráda z domu jsem si malinko vzal na "poléčení" a tím pádem nespím i dnes :D Naštěstí žádný dojezd zatím, žádné obtíže, jídlo zvládám přijímat, pijí a neskutečně mi pomohla asi půlhodinová sprcha s důkladném vydrbáním pórů od chemie. Celkově si myslím, že se jednalo o velmi dobrý, čistý vzorek. Za celou dobu jsem mohl zkonzumovat cca 300 mg. A teď k mému dotazu. Jak je na tom, co se týče nebezpečnosti pro tělo, psychické závislosti, možnosti předávkování čistá MDMA? Mám trochu strach, abych zase nespadl do dávání občas. A vzhledem k tomu, že se mi ten stav skutečné líbil, tak si dovedu představit mít v případě rekreační potřeby MDMA jako substituci pika. Dává to nějaký smysl a nebo je to vymetání čerta ďáblem? Moc děkuji za odpověď a díky za práci, co děláte! Pavel

31267
 

Odpověď

Dobrý den Pavle,

děkujeme za dotaz a za oslovení naší poradny. Na úvod bych Vás chtěla ocenit za to, že jste se rozhodl vydat na cestu zotavení a abstinence a že se Vám to po dlouhou dobu dařilo. Během procesu zotavování se ze závislosti je relaps neboli znovuužití poměrně běžným jevem, který, když se dobře zpracuje, můžete ve výsledku využít ve Váš prospěch.

Co se týče MDMA jako substituce pervitinu, je to poměrně tenký led a to i vzhledem k tomu, co sám popisujete (po MDMA jste ztratil kontrolu a metamfetamin nakonec užil). Obecně je možné napsat, že obě substance mají podobné složení a patří mezi stimulanty. Co se týče bezpečnosti, u obou substancí hrozí riziko obsahu nežádoucích příměsí. Dá se však říci, že pervitin je oproti čisté MDMA nebezpečnější z hlediska nežadoucích účinků na jednotlivé orgány i v ohledu vysokého závislostního potenciálu. Hypoteticky by se tedy to o čem píšete dalo považovat za Vaši cestu kontrolovaného užívání, nicméně "s mnoha ale". Dovolím si také upozornit, že může být velmi náročné udržet užívání v mezích, které si na začátku určíte. Závěrem mne proto napadá, že by pro Vás případně mohl být nápomocný kontakt s odborníkem, se kterým můžete témata spojená s užíváním důvěrně probrat a může Vám pomoci s nastavením a udržováním Vámi nastavených hranic a se zpracováním případného (či už prožitého) relapsu. Je možné se obrátit například na naše kolegy z Terapeutického centra ve Zlínském kraji.

Přeji hodně štěstí na Vaší cestě,

poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality