Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Přítel hraje automaty

10.12.2018

Dotaz

Dobrý den,chtěla bych Vás požádat o pomoc a radu, jelikož už jsem zoufalá a už nevím kdo by nám poradil.Nejedná se o radu přímo mně, ale mému přiteli, s kterým žiji. Je mu 26 let a je závislý na pervitinu a automatech.Absolvoval jednu léčbu ve dvaceti letech, kterou nedokončil a druhou minulý rok, rovněž nedokončil.Po první léčbě abstinoval čtyři roky od drog a alkoholu,problém s automaty začal před třemi lety.Co se týká drog, tak abstinuje nyní 3 měsíce.Od alkoholu se také snaží abstinovat, víme, že když je jedna závislost, tak se to týká i ostatních a hlavně, když se napije, tak ztrácí zábrany a snadno ho alkohol přivede právě k tomu hraní.(pak je mu i jedno si vzít drogy). S čím teď nejvíce bojuje, jsou právě ty automaty.Zhruba jednou za měsíc ho přepadne chuť jít hrát a stalo se tak právě včera. Důvodem bývá naše aktuálně špatná finanční situace, navíc přitel ma dluhy - exekuce, takže vidina výhry. Asi před měsícem hrál a vyhrál 2x za sebou několik tisíc, to není vůbec důležité, jen že ho ta výhra evidentně opět zlákala. Včera prohrál 4000 Kč, ale dokázal aspoň skončit a odejít a ne proto, že by už peníze neměl, ale řekl si dost. Já sama jsem léčená alkoholička a absolvovala jsem rovněž léčby a v ani jedné z nich lékaři přímo nespecifikovali jak se dostat ze závislosti na automatech. Máme k tomu přistupovat stejně jako k ostatním závislostem, prostě si říct jen nesmím? a mít vůli.Ale to prostě nefunguje... prosím Vás o jakkoukoli radu, za kterou budeme vděčni. Předem děkuji za Vaši odpověď, Katka

31265
 

Odpověď

Dobrý den Katko,

děkujeme za dotaz. Oceňuji Vaši otevřenosti s jakou popisujete jak svoji, tak přítelovu historii i současnou situaci ohledně závislostí. Jako nejvetší problém teď vidíte přítelovo hraní automatů a chápu, že celá situace musí být velmi obtížná.

Nutno říci, že tato poradna není na oblast hazardního hraní specializovaná (viz zaměření poradny). Ohledně rozdílného přístupu k léčbě gamblingu oproti látkovým závislostech je možné obecně uvést, že je v něčem podobná, zároveň má ale svá specifika. Určitě je vhodné najít odborníky, kteří se specializují přímo na tento druh závislosti a konzultovat postup a možnosti s nimi. V ideální případě v osobním kontaktu. Jak sama píšete, závislosti jsou často provázané a i když v současnosti přítel od pervitinu a alkoholu abstinuje, je dobré být i v tomto ohledu na pozoru.

Pro vyhledání odborných služeb ve Vašem okolí zaměřených na patologické hráčství (a jiné závislosti), můžete využít tuto mapu pomoci. Vhodné mohou být např. Adiktologické ambulance anebo Terapeutická centra, kde jsou služby bezplatné. V rámci daného odkazu jsou kontakty a odkazy jak na zařízení, kam se můžete přímo obrátit tak na webové stránky s touto tématikou, které mohou být nápomocné.

Na začátek případné terapeutické pomoci pak obvykle bývá efektivní, když si pár společně domluví konzultaci a pohovoří s odborníky z oblasti adiktologické péče, jak by bylo možné dostat pod kontrolu i hraní. Zároveň bývá časté (je-li dotyčný alespoň trochu motivovaný), aby na problému začal následně pracovat v rámci individuální terapie (či skupinové terapie pro osoby mající potíže s patologickým hráčstvím).

Závěrem bych Vás ještě nasměroval na TUTOTUTO svépomocnou příručku (odkaz č. 5), které jsou určeny jak osobám, které mají potíže s hraním, tak jejich blízkým, aby se na začátek o něco lépe zorientovali.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality