Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Užívání kokainu

10.12.2018

Dotaz

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně příležitostného užívání kokainu. Vím, že přítel si občas dá. Řekl mi nedávno, že cca jednou nebo dvakrát za měsíc. Když jsem se ho ptala teď, kdy kokain naposledy měl, řekl že asi před dvěma měsíci, ale nedivila bych se, kdyby zapomněl, že ho pak ještě někdy měl. Prostě záleží na tom, s kým a na jaké akci zrovna je. Vím, že ho začal užívat někdy v 15 letech (ale třeba do 18 jen cca ročně ). S kokainem mám sama malou zkušenost a jsem vůči tomu, dát si ho občas, poměrně tolerantní. Ale u přítele mi to vadí, nevím, jestli je to oprávněné, jestli když to bere takhle ne příliš často mu to nijak neškodí a já se zbytečně nebojím. Mám z něj prostě takový pocit, že si to neodrekne, když mu to někdo nabídne (a že to, že v poslední době to neměl často souvisí tím, že víc času tráví se mnou a méně s kamarády) a že se nad tím víc nezamýšlí, že to třeba není úplně zdravé. Ráda bych se tedy zeptala, jaká je realita: dejme tomu, že by člověk bral kokain opravdu každých 14-30 dní typem, že prostě šnupe celou noc, jaký to má dlouhodobý vliv na jeho zdraví? Zvyšuje se např. riziko nějakých onemocnění? Narušuje to některé orgány, apod.? Co se týče vyloženě závislosti, to jsem si téměř jistá, že přítel nemá. Moc děkuji. S pozdravem Tereza

31263
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za Váš dotaz. Ptáte se na užívání kokainu a jeho rizika. Co se týče frekvence užívání, tak záleží, zda je uživatel schopný dodržet odstupy, které si určí a neužívá častěji, než si stanovil a více, než si nastavil (ať už množství nebo dní v kuse). Hypoteticky pak existuje varianta, že bude brát kokain pouze rekreačně, pokud nechá tělu dostatek času na návrat do normálu. Tato doba je však u každého jiná, nejčastěji se hovoří o 2-3 měsících a s dostatečným prostorem (po takto strávené noci) pro spánek a odpočinek.

Samotné užití představuje zátěž předevších pro srdce a oběhovou soustavu, zvyšuje tep a tlak, zvyšuje svalové napětí (čelisti, šíje, záda) a tělo vydá velké množství energie, kterou by jinak nemělo. Což může dočasně snížit imunitu proti běžným nemocem. Také může dojít k poškození nosní sliznice a pokud dochází ke sdílení šňupátka mezi více lidmi, může se nakazit i nebezpečnými nemocemi, jako je HIV nebo žloutenka typu C (přenos je možný i z tzv. mikrooděrek, kdy nedochází k viditelnému krvácení). Rizikové může být také případné předávkování.

Co se týká bezpečnosti braní, je také třeba dbát na vhodný set a setting. V rozvoji závislosti jde pak častokráte také o zásady harm reduction (snižování rizik) spojené s udržením frekvence a rozestupů, nekombinování kokainu s jiným látkami (včetně alkoholu), nezvyšování dávek, nezkracování doby mezi jednotlivými užitími atd. V tom je však zároveň asi největší past kokainu, že se mohou objevovat chutě (neboli tzv. craving) a člověk začne postupně brát více a častěji než by chtěl. A také jak píšete, že si to neodepře, a to hlavně i když ví, že ho například další den čeká něco náročného atp.

Píšete, že jste vůči občasnému užívání kokainu poměrně benevolentní, ale přítelovo užívání Vám vadí. Bylo by fajn prozkoumat příčiny, proč tomu tak je a ideálně to spolu s ním probrat.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality