Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kokain a poškození nosní sliznice

17.12.2018

Dotaz

Dobry den, s casu na cas uzivam kokain asi raz za mesiac niekedy ani to nie, bolo mi povedane ze aj velmi kvalitny. No Po par hodinach uzivania cca kazdych 40 minut mala ciara, Mavam krvne zrazeniny v nose a pocit ako ked pri chripke vela smrkam a mam uz podrazdene vnutro. Ked sa vysmrkam tak smrkam velmi male kusky zrazenej krvy spolu s zelenym slizom a ked si prstum nahmatam do nosa mam tam troska krvy ale len velmi malo. Cital som nieco o tom ze caste uzivanie kokainu mi moze poskodit prepazku. Chcel by som sa opytat ci by som pri uzivani kokainu nemal pouzivat nejaky zvlchcovac co by zabranil kokainu sa prezierat cez nos a sposobovat krvacanie. Alebo nejaku radu od vas ako s tym. Uzivam kokain zriedka a nie vo velkych mnozstvach je to cisto rekreacna zalzitost. Extazu si dam tak 3 krat za rok a travu asi raz za dva mesiace niekedy ani to nie. Prosim o radu co s tym. Za odpoved vam velmi dakujem :)

31253
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Kokain způsobuje při šňupání podráždění nosní sliznice a při pravidelném užívání ji může vážně poškodit (přičemž za jak dlouho k poškození dojde je individuální a může lišit člověk od člověka). Nežádoucí příměsi, které substance včetně kokainu mnohdy obsahují, mohou být také pro sliznici toxické a způsobovat její poškození.

Ptáte se na radu zda používat nějaký zvlhčovač nebo celkově jak s tím, abyste vážnému poškození nosní přepážky předešel. V tomto ohledu se doporučuje mezi jednotlivými užitími počkat, než se sliznice po předchozím podráždění zacelí a zahojí, tedy nikdy nešňupat, pokud máte sliznici poleptanou, je citlivá nebo krvácí. V takovém období se v rámci přístupu harm reduction (snížení rizik) doporučuje vyzkoušet alternativní metody aplikace - například orálně v kapsli. Pro rychlejší regeneraci je možné vyzkoušet i nějaký zvlhčující sprej do nosu (bez dalších účinků proti rýmě apod. - ty naopak vysušují), například Vincentku nebo dětský nosní olej. I tak se však nedoporučuje tyto přípravky aplikovat na akutně podrážděnou sliznici, ale na již alespoň částěčně zahojenou. Napadá mne také, že podráždění může přispívat nevhodně zvolené šňupátko (mělo by být neostré, které lze vydezinfikovat a s nikým by nemělo být sdíleno). V případě, že se stav Vaší nosní sliznice bude i přes větší péči zhoršovat, doporučila bych návštěvu specializované ORL ambulance pro případ, že by se jednalo ještě o nějaký přidružený problém s nosní dutinou.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality