Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Tramundin, řízení

17.12.2018

Dotaz

Dobrý den, prosím o Váš názor: Jsem po komplikovaných operacích nohou a kvůli chronickým bolestem užívám Tramundin retard 100mg - resp. pouze půlku tablety jednou za den (nevím, jestli exponovaná dávka je tedy 50mg za den?). Zpravidla kolem poledne po obědě. Tento lék užívám pravidelně - už snad 10 let, dávku nikdy nepřekračuji. Necítím se po něm nijak dezorientovaný. Můj lékař mi řekl, že se jedná o minimální množství a není třeba se obávat řízení vozidla. Pro jistotu se ale ptám - nemohu narazit při drogových testech které využívají dopravní hlídky PČR? Přijít o řidičák by pro mne byla katastrofa. Děkuji za názor.

31252
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Ve své odpovědi jsem limitován tím, že otázky týkající se léků by měly být v dikci lékaře (toho v týmu bohužel nemáme, případně však ještě můžete zkusit oslovit lékařskou poradnu, viz např. tento odkaz).

Ohledně Tramundinu lze čerpat z příbalového letáku (viz tyto informace), kde je psáno:

"Při podávání tramadolu může dojít k nepříznivému ovlivnění činnosti vyžadující zvýšenou pozornost, koordinaci pohybů a rychlé rozhodování. Po dobu užívání tohoto přípravku nesmíte řídit motorové vozidlo, obsluhovat stroje a vykonávat práci ve výškách".

Předpokládejme, že vše může současně ovlivňovat jeho užívané množství. Pokud by šlo o minimální dávkování, tak není důvod proč Vašemu lékaři nevěřit, na druhou stranu opravdu nemám představu, jaká by mohla být Vaše "exponovaná dávka", tu zkuste raději opět prodiskutovat přímo s Vaším praktikem.

Ještě mne napadá, že účinná látka (tramadol) by mohla způsobit falešnou pozitivitu orientačních drogových testů na opiáty. Proto by mohlo dávat smysl, abyste se sám zkusil otestovat orientačními drogovými testy a zjistil si "jak na tom jste" (ty je možné zakoupit např. v lékárně). Abyste nepřišel o řidičák, je důležité, abyste v případě pozitivity testů PČR vždy trval na následném krevním toxikologickém rozboru v nemocnici, který je spolehhlivý a přesný a který prokáže, že se jedná o tento lék. Závěrem opakovaně uvažuji i nad tím, že byste s Vaším lékařem mj. mohl probrat i možnost vystavení potvrzení (to mít stále v autě), že daný lék dlouhodobě užíváte, a že neovlivňuje Vaši schopnost řízení vozidla.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality