Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Dcera užívá drogy

18.12.2018

Dotaz

Dobrý den,chtěla jsem se jen zeptat.Dcera 17let opět už po třetí začla brat drogy konkrétně pervitin,od 14 let brala extazy,a pote zkusila pervitin nitrozilne,v 15letech byla v diagnostickem ustavu a tri mesice na leceni,kdyz ji propustili domu tak tří mesice se drzela,chodili jsme cvicit na vylety podporovala jsem ji ve vsem,pote po rozchodu s klukem do toho opet spadla,byla umistena do výchovného ustavu kde po 4mesicich utekla a momentalne je na uteku a opet uziva nitrozilne pervitin,rada bych ji pomohla,ale nevim uz jak,hlavne kdyz byla cista tak priznala,ze ma na to chuť a ze ji to chybi,mam oni strach a nevim jak dal.Vratit se do ustavu zatim nechce a léčba je dobrovolná a stim by ona nesouhlasila,ničí me ta představa,ze moje dcera je nevim kde a fetuje.Prosím jen kdyby jste mi poradili jak ji pomoci.dekuji

31248
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za důvěru a za Váš dotaz. Je mi líto, že jste se ocitla v takovéto těžké situaci a oceňuji, že se snažíte pro sebe a pro dceru najít pomoc. Píšete, že je na útěku z ústavu a vrátit se tam nechce. Je možné, že zatím nemá sama zájem na svém užívání nic měnit, což může zásadním způsobem ztěžovat práci s ní. Je těžké pomáhat někomu, kdo o nabízenou pomoc nestojí. Zároveň, protože nemá ještě 18 let, jste stále její zákonný zástupce, přestože nemáte nyní informace o tom, kde se zdržuje. Pokud je na úteku z ústavní péče, předpokládám, že po ní pátrá PČR a budou vás kontaktovat, až ji naleznou.

Mezitím mne napadá, že si můžete o problematice závislostí u dospívajících a blízkých zjistit více informací, například zde a zde, nebo si pročíst podobné dotazy v naší poradně. Přimlouvala bych se také za to, abyste kontaktovala některé z odborných pracovišť ve Vašem okolí, které se závislostem věnují a získat podporu pro sebe a také více informací o tom, jak k dceři přistupovat, a jak jí pomoci. Můžete se obrátit například na Kontaktní centrum ve Strakonicích, případně kontakty na další zařízení najdete zde.

Zároveň bych Vás chtěla ocenit za možnosti, které jste dceři poskytla po předchozí léčbě. Často je v procesu zotavení se ze závisloti důležitá podpora blízkých osob, stejně jako nastavování hranic. Dcera má nyní zkušenost, že když nebrala, podnikaly jste společně výlety, chodily cvičit, podporovala jste jí a tato zkušenost je velmi cenná do budoucna. Často totiž k opuštění světa drog nestačí jeden pokus, obzvlášť v tak nízkém věku, někdo potřebuje dopadnout na pomyslné dno, někdo potřebuje absolvovat delší léčbu v komunitě, jiný potřebuje najít, co mu chybí a čím užívání pervitinu v životě nahradit. Dcera také nyní už bude vědět, že jí zpět k drogám přivedl rozchod a z toho se může v budoucnu poučit. Chápu také, že nyní máte o dceru obavy a že Vás trápí nejistota, kde je, zároveň je však pravděpodobné, že se o sebe umí v tomto věku již postarat.

Držíme Vám palce,

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality