Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, šňupání

22.12.2018

Dotaz

Dobrý den, Chtěl bych začít tím že před rokem a půl bych v životě neřekl že budu psát dotaz tady, a že budu uživatelem pervitinu. Dostal jsem se k němu po rozchodu s holkou a skamarádil jsem se s její kamarádkou která často bere. Můj dotaz zní : Jak minimalizovat riziko podráždění nosní sliznice při šňupání pervitinu? Dávám si pouze občas, cca za měsíc někdy 2x,3x po sobě asi 0,3g nosem, takto je to asi rok s nějakou přestávkou v průběhu ...no za celý rok jsem si to dal asi cca 16x...co mi reálně hrozí? nikdy jsem neměl problém ale začíná mně svědět nos a zevnitř je zarudlý se stroupkami.

31242
 

Odpověď

Dobrý den Maro,

co se týče sniffingu. V rámci zásad harm reduction se obecně doporučuje, aby uživatel při šňupání především vždy používal své vlastní věci k aplikaci a nikomu je nepůjčoval (poškozená sliznice může být vstupem pro přenos žloutenky „C" a jiných onemocnění, zvláště použije-li se jedno šňupátko či brčko s osobou nakaženou). Minimalizování poškození nosní sliznice je v prvé řadě spojené s jeho neužíváním, dále pak s tím, že by měl být pervitin nadrcen co nejvíce nadrobno - čím větší jsou krystalky, tím větší hrozí riziko rychlého poškození sliznice. Nos je také vhodné po užití propláchnout roztokem 1 lžíce mořské soli na 1/4 l. teplé vody. Hodí se dodat, že alternativou přístupu minimalizace rizik pak bývají také např. kapsle/orální užití.

Se šňupáním, zvláště dlouhodobějším a pravidelnějším se pojí zejména poškození nosní přepážky a sliznice. Taková aplikace může způsobit odumírání tkáně a tím postupné poškozování nosní přepážky. Uvádí se, že po cca 2 letech souvislého aplikování nosem může dojít k její perforaci (protržení). Je to však značně individuální a závisí to na faktorech jako je druh užívané látky, její složení, kvalita, frekvenci a množství. Nebezpečí šňupání a obecně konzumace pervitinu pak obecně zahrnuje také rozvoj závislosti a zátěže pro další orgánové soustavy (nervová, kardiovaskulární atd.)

I když se na to přímo neptáte, tak bych chtěl závěrem dodat, že rozchod bývá jedním z velmi rizikových situací (a pastí) pro propad do užívání různých psychoaktivních látek (pervitin nevyjímaje). Je fajn, že o této spojitosti uvažujete, třeba časem najdete motivaci současný stav změnit.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality