Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kouření a chuť na něco horšího

24.12.2018

Dotaz

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat závislý na nikotinu a občas si dam i extázi nebo nějaký halucinogen. Na extázi jsem trochu závislý a kamarád mi poradil, že pokud přestanu kouřit budu mít menší chuť na horší věci. Prý nikotin v mozku snižuje nějakou látku a poté má mozek větší chuť dělat tyhle horší věci. Tak se chci zeptat, co je na tom pravdy? Nemyslím si, že když přestanu kouřit už si nikdy nedám koule, ale vždy když si dam cigaretu tak si vzpomenu na něco horšího. Přeji hezké svátky s pozdravem Jirka

31235
 

Odpověď

Dobrý den Jirko,

děkujeme za dotaz. Přiznám se, že na Vaši otázku nemám jasnou odpověď. Z mého pohledu jsou faktory, které zmiňujete velmi individuální a mohou se lišit tzv. člověk od člověka - kde u jednoho může zastavení kouření představovat výzvu i pro přestání s dalšími psychoaktivními látkami (obzvláště bylo-li např. jejich užívání propojené), u jiného vše může být zcela odlišně.

Základní neurobiologický pohled (týkající se nikotinových receptorů a vyplavování dopaminu) na kouření najdete např. v tomto textu. Zde by pak zcela hypoteticky dávalo smysl, pokud by kuřák přestal s kouřením a hladiny neurotransmiterů (např. dopaminu) by se po určité době opět stabilizovaly, což by teoreticky mohlo o něco snížit i chuť "po další odměně" pomocí jiných látek. Nejsme zde však přímo lékaři, takže komplexní odpověď byste měl hledat přece jen jinde, např. u této lékařské poradny.

Závěrem si ještě říkám, že by možná mohlo stát za úvahu se více věnovat Vaší úvaze, že jste na extázi "trochu závislý". Pokud byste v tomto směru potřeboval podporu, je možné o všem mluvit např. s adiktologem či psychologem v nejbližší Adiktologické ambulanci či Terapeutickém centru (viz Mapa pomoci).

Vše dobré do Nového roku přeje poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality