Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kdy se to zlepší?

29.12.2018

Dotaz

Dobrý den, prosím o radu v mé otázce ohledně vlastního odvykání si na dřívější občasné víkendové užívání pervitinu v délce 5 let v intervalech cca 1 až 2 měsíců za sebou. Pervitin jsem vždy výhradně užíval šňupáním přes brčko a maximálně 0,5g za večer, kdy jsem si tohle množství rozdělil do 5 dávek během 8 až 12h. Pak jsem měl vždy (z důvodu nedostatku spánku z této pervitinove noci) následně své plánované volno s dostatkem odpočinku se spánkem a bohatou stravou na vitamíny, minerály i bílkoviny. Po této noční akci na pervitinu spojenou se sexem s druhým domluveným podobným uživatelem jsem po 2 až 3 denním odpočinku pak následně se opět plně funkčně zařadil do svého pracovního procesu bez viditelných náznaku pro okolí s užíváním drogy. Nutné je ale doplnit, že se přes 30 let se aktivně věnují skoro denně sportu a poslední 2 roky již intenzivně i trénují na triatlon. Trvalo mi po tuto poslední 2 letou dobu si pomalu odvyknout na brání pervitinu, kdy jsem dokázal s prodlužováním pauz i množstvím užívané drogy docílit, že již na pervitinových posledních akcích se sexem jsem naposled před 4 měsíci bral maximálně tuto drogu dle střízlivého odhadu kolem 0,2 až 0,3g za večer. Dnes po těchto 4 měsících bez drogy jsem zhodnotil, že jsem sice díky intenzivnímu sportovnímu tréninku na tom dobře co se týče výkonu ale přetrvávají u mě ještě občasné depresivní nálady či zhoršené soustředění s chutí na další sex a drogu. Mimo tyto nárazové stavy párkrát do měsíce se mi značně zhoršuje i zrak na blízku, kdy bez brílý nepřečtu noviny či zprávu na svém telefonu. K pervitinu jsem již zcela rozhodnutý, že se už nikdy nevrátím. Prostě jsem se k tomu postavil jako k otázce života a smrti, kdy znám své odhodlání si jít za svým cílem. Stejně tak jako to mám v otázce podnikání, kde jsem úspěšný i samotném sportu. S čím si ale neumím nějak poradit a také vyřešit jsou zmíněné zřejmě následky dřívějšího užívání této drogy. Myslíte, že při mé životosprávě s aktivním sportem je jen otázkou času, kdy se mi psichyka i soustředění zlepší a nebudu mít již tyto nepříjemné stavy? S tou chutí na pervitin se poperou a věřím že časem to úplně snad odezní. Každopádně děkuji za radu a obdivují vaše nasazení pomáhat lidem, kteří bohužel inklinují k užívání drog, které jsou opravdu bránou do vlastního pekla včetně okolí samotného uživatele. Sám jsem šokován, kolik lidí v mém podnikatelském okolí jsou vedle sportovců občasnými uživateli různých drog. Časem je to buď dostane a propadnou jim úplně, nebo je užívají klidně i celozivotně s dlouhými intervaly, kdy to ale nese pak zdravotní rizika která končí bohužel trvalou nemoci či nezřídka i smrtí. Stačí si vzpomenout na mnoho slavných, kteří umřeli předčasně a vědělo se, že dříve brali třeba jen takzvané víkendové drogy. S úctou vám a hlavně také zdejším dalším uživatelům kteří hledají pomocnou ruku s odpovědí, přeji hlavně to zdraví s duševní pohodou.

31226
 

Odpověď

Dobrý den Teodore,

děkujeme za dotaz, ve kterém popisujete své 5 leté užívání pervitinu až do současnosti, kdy abstinujete a ptáte se, jestli je otázkou času, kdy odezní následky v podobě depresivních nálad, potíží se soustředením, chutí a nárazového zhoršování zraku. V prvé řadě bych Vás chtěl ocenit, že jste se rozhodl pervitin již dále neužívat a i za to, že v době aktivního užívání jste se snažil přistupovat k braní zodpovedně a minimalizovat negativní dopady.

To, za jak dlouho se organismus navrátí do normálu po užívání pervitinu, je velmi individuální. Záleží na mnoha faktorech jako frekvence braní, množství a čistota pervitinu, citlivost organismu, metabolismus a další specifické vlastností každého organismu. Zdravá životospráva a aktivita, zde bude určitě hrát také svoji důležitou roli. Přesná doba však nelze stanovit, vetšinou se ale mluví o době v řádu měsíců. Chutě na drogu a zážitky s ní spojenými mohou přetrvávat dlouhodobě a i když říkáte, že se s ní poperete sám, tak je dobré mít na paměti to, že v tomto ohledu můžete najít oporu a pomoc v odborných službách, jako je například terapie aj. Pokud by Vás zajímalo jaké jsou v tomto ohledu možnosti ve Vašem okolí, můžete využít tuto mapu pomoci.

Je zde i možnost, že negativní jevy, které popisujete, nemusí mít přímou příčinu pouze v užívání pervitinu, který v nich mohl sehrát jen dílčí roli, případně s ním nesouvisí vůbec a nelze tedy určovat tímto způsobem, kdy a zda odezní. Pokud budou tyto stavy pokračovat i po delší abstinenci, bylo by určitě namístě podstoupit lékařské vyšetření, zda není příčina někde jinde.

Na závěr bych chtěl ještě poděkovat za pozitivní hodnocení naší poradny. Je příjemné slyšet, že Vám není naše práce lhostejná a i sám si všímáte toho, co se odehrává ve Vašem blízkém okolí a světě kolem.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality