Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Léčba, kam se obrátit

30.12.2018

Dotaz

Dobrý den přeju:)) Je mi 26let a ve 13 jsem poprvé kouřil trávu, kterou bohužel kouřím do teď už 13. rokem a to úplně každý den. Posledních 5 let je to min. gram až dva denně, 3 skla před před prací, hrám v práci a cca gram po práci. Od 14 do 20 jsem několikrát zkoušel pervitin, lysohlávky a několikrát zneužíval prášky proti depresím a spánku, od 17 do 23 jsem byl závislý na alkoholu (2x hospitalizace v PL Opava a to byly jediné kdy jsem byl čistý od marihuany). Mám obrovské psychické problémy a to deprese, úzkosti, podřezané žíly a jeden neúspěšný pokus o skok pod vlak a z okna. Dlouho slyším vnitřní hlasy (hlasy si nevytvářím, ale jsem pouze "posluchač" a nejde se jich zbavit) hlavně, když chci spát, ale usnu až po několika hodinách jen na pár minut a vzbudím se úplně zmatený a mám neuvěřitelný strach ze všeho a z každého :( V práci i běžném životě už nedokážu fungovat a můj společenský život je na bodě nula. Rozhodně chci podstoupit minimálně detox či delší pobyt, léčbu a být v pořádku, pokud to ovšem není už nenávratný stav, moc moc Vás prosím o jakoukoliv radu nebo odkaz na středisko, kde by mi zkusili pomocí. Jsem opravdu zoufalý a vím, že už jsem připravený se zabít, jen to nemohu udělat kvůli matce, která by se absolutně zhroutila a nejspíš mě následovala a to jediné mě drží od toho, to neudělat :(( Ono je to sice ve zkratce, ale to nejdůležitější jsem napsal a opravdu nesmírně moc Vám děkuju za jakoukoliv pomoc. Bůh Vám žehnej, Daniel

31224
 

Odpověď

Dobrý den Dane,

my děkujeme za napsání k nám do poradny. Jsem rád, že píšete a že si dokážete říct o podporu zvenčí. To může být myslím si docela zásadní předpoklad k tomu, aby se Vaše situace začala obracet k lepšímu.

Z toho, jak popisujete Váš příběh a dlouhodobější psychickou nestabilitu podporuji Vaše odvážné rozhodnutí na sobě pracovat a absolvovat pobyt v léčebně, např. na oddělení léčby závislostí (vzhledem k velmi frekventovanému kouření marihuany a výskytu nepříjemných duševních stavů). Ze zkušenosti z mé dlouholeté praxe bych Vám chtěl napsat, že samotný detox bohužel většinou nestačí a že de facto nejde o léčbu jako takovou (jelikož v ní nebývá zakomponován komplexní terapeutický program), ale o její určitý předstupeň. Proto by mi přišla fajn varianta absolvování komplexní a alespoň střednědobé léčby (obvykle v délce 3 měsíců). V úvahu by také přicházela některá z Terapeutických komunit, kde je pobyt delší. S výběrem typu léčby i zařízení, které by Vám sedělo, by Vám mohli poradit v tomto centru v Ostravě.

Co se týče konkrétních doporučení na zařízení, tak máme dobré reference na detox ve VN Olomouci. Krátkodobá léčba na cca tři měsíce je pak dobře hodnocena například v Červeném Dvoře (zde bývá delší čekací doba, součástí je i detox) a v LNN Nechanicích (kde obvykle není tak dlouhý pořadník). Výhodou Nechanic je, že se jedná o zařízení spadající pod Psychiatrickou kliniku, kde se specializují i na poruchy spánku a jejíž součástí je také i detox. Pokud byste chtěl po léčbě pokračovat dál do komunity, za úvahu by stála TK Sejřek, kde se věnují lidem, kteří stejně jako vy bojují s psychickými problémy, úzkostmi, slyší hlasy atd.

Po návratu z léčby se pak doporučuje nepodcenit doléčování (efektivita terapie a udržení změny se tím zvyšuje). V Ostravě je k dispozici toto Doléčovací centrum, ve kterém pracují i lidé, kteří si sami přošli závislostí.

Držíme Vám palce. Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality