Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Užil jsem víc drog, než je zdrávo

2.1.2019

Dotaz

Dobrý den. Na silvestra jsem užil víc drog než je zdrávo, něco se ve mě změnilo. 31.12.18 Odcházím do clubu 1g p. mám(poměrně dobrá kvalita.Ještě před klubem do mě kamarádka nacpe jednu tabletu extáze na oplátku chce čáru tak dávám sní. (20:00cca.) Náladu mám super a tak kouřím před klubem... potkávám neznámého hezké kluka stejný věk(Tomáš). Vůbec se neznáme,ale povídáme si odhadem dvě hodiny venku. Už mi volají kámoši za kterými jsem do klubu vlastně šel telefon neberu. Říkám tome dobře se povídá, ale já tady mám partu a budu muset jit. Jdeme do vedlejší uličky a chystám další čáry, Tomáš mě objal a dal pusu, vyměníme si čísla a odcházím do klubu. Přichází chvění ale cítím se v dobré náladě, platím vstup, hledám naši partu a připadám si jako ve snu nedokážu ani popsat, přichází úzkost, strach, studený pot. Na baru beru nealko a dám ho do bundy a zase jdu ven,do do dvaceti minut to téměř přešlo ale tep mi podle aplikace lítal z 35-125 celou noc. Nevím právě co jsem to prožil, najdu partu e už nechci žádné drogy, strach z toho co jsem zažil. Dál bylo všechno v pohodě užíval sem si super náladu. Po půl noci potkávám Tomáše který mě zve na čáru na pánské wc, že to co sem mu dal bylo husté, neodmítám což nechápu, jako bych zapoměl na to co jsem zažil. A ještě k jeho 0,4g mdma crystal pridávám 0,2g parna blázni. Po snupnuti sme se sekli, postupně přestávám vnímat a tak opět koukám na tep 135. Tom si taky stěžuje na srdce sedíme na zemi na toal. papíru. Oba cítíme silné empatie, lásku, porozumění a otevřeně se o tom bavíme, domluva že nebudeme dělat žádné kraviny, ale taky jsem cítil že jsem se zamiloval, po dvou hodinovém zaseku na wuc jsme se rozhodli dát další mix a že odejdeme někam kde si budeme povídat. Tak jsme taky udělali naše povídání trvalo do 2.1.2019 12:00. Ještě teď nemůžu spát, mám nervy, všechno štve... strach, paniku a plno otazníků co to je. 1)Mohl jsem si velkým množstvím drog narušit sexuální orientaci, nebo spíš mohlo ukázat moje pravé já ? 2)Když tep kolísá co se mi hrozilo?

31221
 

Odpověď

Dobrý den Lukáši,

díky za dotaz. Rozumím tomu, že Vám momentálně není dobře a máte hlavu plnou otazníků. Začnu Vaší druhou otázkou, kde se ptáte, co Vám hrozilo. Podle toho, co v dotaze píšete, asi i Vy sám tušíte, že vše byla velká zátěž pro organismus. Vaše tělo i psychika to dávaly také určitými signály najevo. Drogy, které jste během té doby užil, umí samy o sobě způsobit vážné zdravotní komplikace. Pokud se navíc jednalo o kombinaci více různých látek, riziko se ještě násobí.

V případě pervitinu a MDMA ztrácí tělo tekutiny, hrozí přehřátí a dehydratace a především hrozí vysoké riziko narušení krevního oběhu, potíže se srdcem a krevním tlakem. Reálně hrozí předávkování, které může skončit i tragicky. A zrádné je právě i to nutkání užít znovu, často i přes nepříjemnou zkušenost, což popisujete i ve Vašem případě. Velmi důležité jsou tedy zásady bezpečnějšího užití (nemixování drog, užití co nejmenšího množství, odpočinek, dostatek tekutin, zohlednění zdravotního stavu apod.).

A pak je tu ještě dojezd, kdy se tělo potřebuje z velkého výkyvu zase navrátit do normálu. To bývá velmi často doprovázeno špatnou náladou a myšlenkami, nepříjemnými fyzickými projevy a podobně. Člověku se pak věci mohou jevit v horším světle, než ve skutečnosti jsou. I proto odpovím na Vaši první otázku, že k narušení sexuální orientace nebo vůbec toho, jaký jste, nejspíš nedošlo. Extáze i ostatní drogy nicméně umí odstraňovat zábrany, zintenzivnit prožívání a člověk se může chovat jinak než běžně.

Nicméně je pravděpodobné, že se vše navrátí do normálu, ale může to po užití velkého množství nějakou dobu trvat. Kdybyste se přeci jen v době, kdy k Vám dorazí tato odpověď, ještě necítil dobře, zvažte i návštěvu lékaře, který by mohl posoudit Váš zdravotní stav.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality