Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Partner bere drogy, těhotenství

2.1.2019

Dotaz

Dobry den. Prosim vas moj snubenec,chce babatko.uz som bola tehotna,no male zomrelo a prestalo sa vyvyjat.je vsak kazdodenym uzivatelom pervitinu,prosila som ho aby prestal uz nie raz.No nechce prestat,lubim ho a neviem co mam robit. Uz rozmyslam nad tym ze ho opustim. Tvari sa ze nic nerobi,no ja to vidim a uz n3viem ako sa mam pretvarovat. Ked somu povedala ci to nezapricilo ze sa male prestalo vyvyjat...tak ma vysmial! Je to mozne ked je uzivatelom ze ma poskodene spermie??? Mam strach aj otehotniet,aby sa nenarodilo dieta ppstihnute... Je daka moznost ako ho odnaucit od toho? Hovori ze nie je zavisly,no ked som nasla smsky tak si pose z bratom ze Nasa Ciara kazdy den...tak je podla mna zavisly. Lebo Laska asi nestaci. A uz som od jedneho muza odisla,a neviem ci mam silu znova zacinat odznova...

31220
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz a za projevení důvěry naší poradně. Co se týče vlivu užívání pervitinu u mužů na sperma, u pravidelných uživatelů často dochází k negativnímu ovlivnění tvorby a kvality spermií (může se jich tvořit méně nebo se mohou poškodit, například se snižuje jejich pohyblivost). Není mi známo, že by existovalo riziko zastavení vývoje u plodu nebo jeho poškození vlivem toho, že partner byl v době početí uživatelem pervitinu. Nicméně užívání perivitnu mužem má negativní vliv na početí.

Dále se ptáte na to, zda je možné partnera od pervitinu odnaučit. Co se týče rozhodnutí přestat užívat drogy, podněty z vnějšku mají svoji váhu, nicméně je nutné, aby se člověk sám rozhodl, že chce změnu směrem k abstinenci či snížení užívání učinit. Přispět k tomu může otevřený rozhovor, ve kterém vyjádříte Váš postoj k užívání drog a podmínky, za jakých je pro Vás smysluplné ve vztahu pokračovat. Udržovat vztah s pravidelným uživatelem pervitinu je velmi náročné a je otázka, zda je takový člověk schopný vytvořit rodinné zázemí potřebné pro výchovu dítěte. Pokud projeví Váš partner zájem vztah udržet a snahu o to řešit své užívání pervitinu, doporučuji vyhledat podporu odborníků, kteří vám můžou být nápomocní v dalších krocích. Můžete se obrátit například na TOTO centrum. Jestliže nebude partner ochotný o svém užívání, které Vás trápí, mluvit a pokusit se to nějak řešit, bylo by na místě promyslet si hranice Vaší podpory a toho, co vše chcete partnerovi tolerovat.

Držím Vám palce.

Poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality