Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze a dlouhodobá rizika

4.1.2019

Dotaz

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat zde, protože jsem bohužel odpověď nedostal nikde v celém rozsahu, který by mě zajímal. Je všeobecně známé a rozšířené, že po užívání látek, které nadměrně vyplavují serotonin (ie. extáze), se poté objevují deprese, paranoia a jiné, psychické problémy. Všude se ale píše pouze o krátkodobých depresích spojených s přímým užitím drogy a následné depresi na tkz. "dojezdu". Mě by ovšem zajímalo, zda se mozkové synapse a serotoninová centra znovu obnoví, nebo zda hrozí reálné, trvalé poškození těchto částí mozku - příklad, extázi jsem bral zhruba rok a půl, 1-2x do měsíce, už jsem více jak rok neměl žádnou těžkou drogu. Všímám si u sebe ovšem (a u některých svých přátel, se kterými jsme brali a přestali nastejno) změn chování a to dosti velkých, které zůstávají i nadále. Objevují se u mě dosti často deprese, těžké výkyvy nálad, radost a podobné emoce se u mě objevují dosti zřídka, od doby, co nic neberu jsem se také začal velice stranit všech lidí a čas trávím jen ve velice úzkém kruhu přátel. Vždy jsem byl veselý, družný člověk, který rád trávil čas v co nejširší společnosti, rád bych tedy věděl, zda na tuto změnu mohlo mít vliv právě užívání extáze, nebo to po takto dlouhé době od posledního užití není možné? Případně, lze serotoninová centra opět něčím "nahodit"? Velice děkuji za odpověď.

31212
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Ještě než se dostanu k odpovědi na Vaše otázky, tak bych Vás chtěla podpořit v tom, že jste s extází momentálně skončil. Ať už jsou příčiny změn, které na sobě pozorujete, jakékoli, udělal jste zásadní krok k tomu, aby Vám bylo lépe a psychika dostala prostor se regenerovat.

Jasnou odpověď, co mělo na tu změnu vliv, Vám bohužel dát nedokážu. Často totiž v podobných případech těžko odlišit, co je přímým následkem užití drog, co by nastalo tak jako tak a případně bylo drogami spuštěno či urychleno anebo co s drogami nesouvisí. Každý člověk je navíc jiný, každý má jiné předpoklady a je jinak citlivý k účinkům různých drog. Pro někoho může jít i v případě extáze o experimenty bez následku, pro někoho to může znamenat dlouhodobé potíže.

Abych byla konkrétní, co se týče extáze, dodnes se vedou debaty o neurotoxicitě MDMA. V podstatě panuje shoda na tom, že neurotoxická je, ale už se názory rozcházejí na to, jaké jsou tedy následky. K nějakým změnám v mozku zřejmě dochází, některé studie u pravidelných uživatelů pozorovaly zhoršení paměti, deprese či úzkost. Toxicita však závisí na spoustě faktorů včetně individuální citlivosti organismu, nastavení, ve kterém je MDMA užita a také jaká přesně látka je užita jako "extáze".

Co je pozitivní, tak že tam rozhodně potenciál na postupné vrácení změn je. Jednak to chce čas, aby po předchozích výkyvech pochody v organismu opět fungovaly přirozeně a jednak tomu lze pomoci i prací na sobě. Je běžné, že lidé v podobných situacích vyhledají konzultaci s odborníkem (psychologem či psychoterapeutem), aby společně prozkoumali, co se děje, jak to lze zlepšit. A ač to může znít banálně, velmi důležitá je zdravá životospráva (dostatek spánku, vitamínů, minerálů, pohybu), která správné fungování psychiky také podpoří.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality