Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana a spánek

6.1.2019

Dotaz

zdravím chci se zeptat. Marihuanu užívám už necelých šest let. Ale mne zajímá že dám si brko pak jdu po nějaké dvouhodinovce spát jo, v klidu usnu bez problému, jak miminko. A když jí vysadím na 3 dny nebo na týden. Tak jdu spát a nejde mi to usnout hned ale třeba až po hodině usnu, a to není všechno, v noci se furt Budím spocený že nepomáhá ani otevřený okno kde je venku cca -5°, furt se mi něco dokola zdá a nevím k čemu to mám přirovnat totální nesmysl prostě, furt se převaluji ale hlavně potím. Po spánku s marihuanou se vzbudím trochu rozlámaný ale v klidu stanu, ale jen si nedám jeden den trávu tak se vzbudím zlámanej ještě víc unavený, otrávený, někdy bez nálady a nemůžu říct že nemám dostatek spánku jo. Omlouvám se za chyby, děkuji.

31206
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Co se týče vlivu marihuany na spánek samotný, marihuana prodlužuje dobu, kterou spící člověk stráví ve fázi hlubokého spánku a zkracuje fázi REM spánku (v této fázi se nám zdají sny), viz článek ZDE. Spánek po marihuaně díky tomu bývá o něco klidnější (může být ovšem individuálně laděný faktor).

Po vysazení marihuany se  obvykle 24 a více hodin po zahájení abstinence začne zkracovat délka fáze hlubokého spánku a prodlužovat REM fáze, což je doprovázeno intenzivními sny, které mohou vést k častějšímu probouzení a neklidnému spánku, teoreticky by to mohlo být spojeno i s pocením. Potíže s usínáním by pak mohly souviset s tím, že jste dlouhodobě zvyklý na usínání po marihuaně, která člověka zklidní. Tyto poruchy spánku pravděpodobně zcela odezní až po úplném vysazení marihuany (pokud s ní souvisejí) a to v řádu několika týdnů od zahájení abstinence. Existuje ale také možnost, že Vaše potíže se spánkem by mohly souviset ještě s něčím dalším. Bohužel v poradně nemáme žádného odborníka z oblasti medicíny, proto v případě, že se budou potíže stále opakovat doporučuji navštívit lékaře a probrat to s ním.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality