Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana a těhotenství

7.1.2019

Dotaz

Dobrý den, zajímala by mě souvislost mezi užitím thc/marihuany a vývojem plodu, a to v případě jejich konzumace ve formě např. marihuanové sušenky nebo jiné poživatiny, kde odpadají rizika působená na plod oxidem uhelnatým, jako je tomu v případě jejího kouření. Přítelkyně je podruhé těhotná a trpí silnými těhotenskými nevolnostmi. Z prvního těhotenství má zkušenost výrazného zlepšení právě po požití sušenky s obsahem thc. Předtím než napeču, bych se ale rád informoval o případných rizicích. Děkuji předem za odpověď a péči a trpělivost, kterou tazatelům věnujete.

31202
 

Odpověď

Dobrý den,

je fajn, že se informujete dopředu a uvažujete o tom, jak předejít rizikům. V tom duchu také bude moje odpověď.

Marihuanu asi není možné prohlásit za zcela bezpečnou látku v těhotenství, nicméně vzniká stále více výzkumů, které spoustu dřívějších obav nepotvrdily. Některé výzkumy mluvily o nižší porodní váze, zhoršené pozornosti či kognitivních schopnostech dětí uživatelek marihuany. Nicméně další zkoumání například ukázalo, že je potřeba se dívat na kontext, kdy mohlo jít o souhru více negativních faktorů a nejen o následek užívání marihuany (například užívání dalších látek, socioekonomický status rodiny a podobně). A objevují se i výstupy, které mluví o marihuaně jako o bezpečné látce v těhotenství. Minimálně v porovnání s alkoholem a kouřením cigaret dopadá marihuana podstatně lépe.

Vše samozřejmě závisí také na míře užívání a množství. A rozhodně má vliv i způsob užití, kdy kouření samo o sobě přináší spoustu rizik a při užití jiným způsobem pak tato konkrétní rizika odpadají. Co se týče užití ve formě pokrmu, tam bych chtěla upozornit na obtížné dávkování, někdy člověk může užít více, než zamýšlel. A vyšší možství může přinést nepříjemné duševní stavy.

Abych to shrnula, doporučit užití marihuany v těhotenství sice nemůžu, nicméně těhotné ženy skutečně někdy tuto variantu volí z důvodu nevolnosti, od čehož THC a CBD obsažené v marihuaně skutečně umí ulevit. A pak je logicky na místě zvolit tu nejšetrnější variantu, což užití menšího množství ve formě pokrmu může být.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality