Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jak z toho ven?

11.1.2019

Dotaz

Dobrý den, zhruba před dvěma roky jsem začala s užíváním pervitinu. Začínala jsem s 0,5g zhruba na týden. Po pár měsících denně 0,5g, abych vůbec mohla ráno otevřít oči. Kouřím přes alobal, polykám v kapslích, šňupu. Jehlu jsem zkusila ale vyvolává to ve mě jiné pocity, než jiná užití, takže tuhle aplikaci nevedu. Přes prázdniny v zahraničí jsme se bez pervitinu úplně obešla dva měsíce. Bohužel hned druhý den zpět v ČR jsem najela na svoji starou zvyklost.. Minulý rok jsem zjistila, že jsem těhotná a s užíváním ze dne na den přestala. Dcera se narodila v listopadu. Měsíc jsem kojila, pak jsem měla nedostatek mléka. S tím taky hned začalo moje opětovné denní užívání. Jak z toho ven. Pervitin si dám prvně z důvodu uvolnění stresu. Abych vypnula na chvíli. Avšak nejsem schopna přestat. Dokud mi je dostupný, jsou na něj peníze, užívám. Jenže to užívání mi "psychicky pomáhá" max první noc. Pak jsem na tom psychicky ještě hůř. Ale další užívání mě aspoň drží ve fungování. S malou jsem měla ukázkové těhotenství, pak najednou před termínem problém. A teď je to lítání po doktorech a jen strach z postupu jejího problému. "Čistá" nevydržím.. Mám hodně slabou psychiku, a vím že čím déle budu pervitin užívat, tím více budu otupělá a laxní. A k tomu samozřejmě dojít nechci, ani nemůžu. Miluju svoji dceru nadevše. Starám se o ní se vší láskou v tom mě pervitin neomezuje. Ale takhle to nemůže fungovat dlouhodobě. Chci aby měla malá mamču vyrovnanou, vím, že už jen moji psychiku to děcko vycítí.. Ale asi nejsem dost silná. Máte nějakou radu, jak se z toho můžu sama dostat. Bohužel v současné době nemám nikoho blízkého s kým bych to řešila, neboli byla ochotná řešit. Ráda se asi ve všem placam sama no. Nikdy jsem nechtěla řešit svoje problémy s blízkými. Prostě jsem taková osobnost. Ale jak jinak se z toho dostat, jde mi hlavně o to být skvělou matkou. Ne slabou osobností, která není schopna se poprat s obyčejnýma situacema bez pervitinu jako normální člověk. Už si nevím rady. Děkuji za odpověď.

31190
 

Odpověď

Dobrý den Katko,

děkuji za dotaz a projevení důvěry naší poradně. Ptáte se, jak ven z užívání pervitinu, které Vás oslabuje, abyste byla schopná být vyrovnanou matkou pro Vaši dceru a také se s obyčejnými situacemi poprat bez drogy.

Nejprve bych Vás ráda ocenila za to, že jste napsala do naší poradny, přestože píšete, že nerada řešíte své věci s jinými lidmi. Cesta zotavení se ze závislosti bývá často náročná a ne každý ji zvládne zcela sám. Spousta lidí v průběhu své cesty využije ať už menší či větší pomoc od svého okolí. Taková pomoc se dá hledat nejen mezi blízkými, ale také v řadách pomáhajících profesionálů, kde lze často vystupovat i anonymně. První krok - oslovení naší poradny, už jste udělala. Vnímám to jako důležitý moment z hlediska přiznání si toho, že máte problém a nyní nevíte, jak s ním naložit. Věřím, že by pro Vás mohlo být přínosné navázat i osobní kontakt s nějakým odborným pracovištěm ve Vašem okolí, kontakty na adiktologické služby v celé ČR najdete ZDE.

Pokud byste přeci jen raději začala činit nejprve nějaké kroky sama, mohu doporučit knihu Bez léčby to jde, která se zabývá procesem přestávání s pervitinem bez odborné pomoci. V případě, že by Vás zajímaly příběhy jiných lidí, kterým se podařilo s užíváním drog přestat, můžete se podívat na nově vznikající internetový blog skupiny Zotavení Brno, kde jsou zajímavé články o procesu zotavení i osobní zkušenosti jednotlivých jejích členů s tím, jak se jim podařilo přestat brát. Jejich příběhy by Vám mohly dodat často velmi potřebnou naději, že to lze zvládnout.

Držím Vám palce,

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality