Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, marihuana, falešná pozitivita

18.1.2019

Dotaz

nejsem žádná Guma a o drogách už vím sví... člověk musí prostě jen -rozlišovat co je dobré a co je špatné -nastavit si ty správné priority (práce,nekrást,žádné automaty apd... ) -nenechat se stáhnout druhými na dno -neobtěžovat s tým ostatní -s dojezdama počítat , a připravovat se na ně (psichycky) - dodržovat spánek ,pitný režim , stravování -atd..... . jen jedno mi vrtá hlavou... ..borec mě nabonzoval že v práci hulim trávu.. dali mi test poze na THC který ačkoliv jsem to ráno ještě nehulil vyšel pozityvně... (to je jasný) .. tak jsem nehulil THC celí víkend , ale už jsem si zobl pervitynu v pondělí (opět pozityvní) nehulil jsem tedy dalších 7 dní. ale tak obden si opět zobl perníku (opět pozityvn) jsou tomu 3 měsíce co nehulím trávu , ale v tom druhém jsem se docela rozjel a 22.1.2018 mě čeká další test... . tak se ptám... může mít vliv pernik v oběhu na čistě tHC tester a ukázat ho jako pozitivní na THC ? nebo je to blbost a měl jsem proste jen smůlu----

31174
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Úvodem jen krátce k tomu, co píšete ohledně nastavení pravidel "bezpečnějšího braní" drog a rozlišování "co je dobré a co špatné". V lecčems s Vámi souhlasím, zmiňujete principy harm reduction (snižování rizik) jako je spánek, pitný režim, odstupy mezi užitími aj. Na druhou stranu si však neodpustím poznámku, že všechny faktory nelze jen tak jednoduše vůlí ovlivnit. V rámci mé dlouholeté praxe jsem se setkal s množstvím příběhů osob, které přístup k drogám měli dlouhodobě podobně nastavený. Obvyklý průšvih a propad do intenzivního braní (hovořím teď především o pervitinu) pak většinou přišel s různými životními změnami, krizemi a náročnými situacemi, kdy původně nastavené mechanismy začaly postupně nenápadně selhávat.

Co se týče Vaší otázky. Nejprve bych chtěl ocenit, že jste se rozhodl nehulit, zároveň však popravdě řečeno zní hodně rizikově, že "jste se rozjel v tom druhém" (v pervitinu, látce s nesrovnatelně vyšším rizikem závislosti a jiných potíží). Pervitin by nicméně neměl mít vliv na prodloužení pozitivity u testů na THC. Pokud jste marihuanu předtím kouřil pravidelně, tak v testech z moči je zachytitelná až 30 dní, ve slinných testech 7 dní a více. Nutno také dodat, že orientační drogové testy nebývají 100 procentně spolehlivé a mohou vyjít falešně pozitivně. Spolehlivý je pouze toxikologický rozbor krve nebo moči.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality