Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Zabavení ŘP

20.1.2019

Dotaz

Dobrý den, v sedm ráno mě zastavila PČR při běžné silniční kontrole. Test na alkohol byl negativní a při otázce jestli jsem užil nějaké drogy jsem odpověděl, že den před tím kolem 11.00hodiny dopoledne. Dali mi líznout a asi po patnácti minutách mi oznámili že je test pozitivní. Různě ho prosvicovali baterkou a snažili se mi dokázat že je pozitivní a přitom tam nevyslovila žádná čárka. Pak mi oznámili že kdybych nic neříkal tak je to v pořádku. Ale takhle musím na krev jinak mi vezmou řidičák na místě. Samozřejmě jsem souhlasil. Jsem sváteční kuřák a dám si max jednoho šluka. Po odběrech mi zabavili řidičák. Jak dlouho trvá doba než proběhne nějaké řízení a mám se obávat zabavení řidičáku?

31171
 

Odpověď

Dobrý den,

pokud policie zjistí užití psychoaktivní látky, může zadržet řidičský průkaz. A také to dělá. Poté se zahajuje správní řízení o jeho zadržení, přičemž zadržen je zpravidla až do konce správního (či trestního) řízení.

Úřad má obecně povinnost v řízení rozhodnout cca do 30 dnů (lhůta však může být magistrátem prodloužena). Co se týče délky odebrání ŘP, zde se opravdu neodvážím jakkoliv spekulovat. Bude záležet na hodnotách aktivních metabolitů THC v krvi, budou-li vůbec nalezeny, jelikož jeden šluk a doba okolo jednoho dne po užití by již teoreticky mohla stačit.

Pro další postup (jak komunikovat s PČR a čím právně argumentovat) bych Vám doporučil kontaktovat anonymní a bezplatnou drogovou právní poradnu A.N.O., která má s touto problematikou mnoho zkušeností a poradí Vám konkrétněji. Oslovit je můžete mailem nebo telefonicky prostřednictvím těchto stránek.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality