Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Otec, alkohol, potíže

23.1.2019

Dotaz

Dobrý den, můj otec (54) je těžký alkoholik. Několikrát byl na několik měsíců v Dobřanech na protialkoholové léčbě. Asi před 5 měsíci byl hospitalizován v nemocnici, protože mu selhávala játra a zvracel krev. Doktoři i já jsme tátovi opakovali, že další pití alkoholu by bylo riskantní vzhledem ke stavu jeho jater. Nicméně před měsícem jsem ho našla u něj v bytě v naprosto příšerném stavu. Týden jsem ho dávala dohromady s tím, že už začíná mít dluhy, že už si musí najít práci. Táta souhlasil, že už je v opravdu špatné situaci, nemá peníze a potřebuje jakoukoli práci. S pomocí mojí matky (jsou rozvedení) jsme mu domluvili pohovor v práci, ve které o něm vše věděli a přesto by ho zaměstnali za slušné peníze. Přijali ho a táta vypadal, že má radost. Bohužel, když měl nastoupit, tak nám volali z firmy, že ho hned první den vyhodili, protože mu naměřili 4 promile. Táta se hájil tím, že si uvědomil, že nemůže být 8 hodin denně zavřený v nějaké fabrice a že si sám najde jinou práci. Takže momentálně platí za alkohol kartou, na které už mu naskakuje nemalý dluh, pořád pije, práci nemá a mohli by ho vyhodit z pronajatého bytu na ulici. O Dobřanech už nechce ani slyšet a nikam se prý zavřít nenechá, podle něj se tím jen oddaluje problém. Opravdu nevím co s ním, často mluví o tom že už pro něj němá nic cenu a rád by se už nikdy neprobudil.... Z rodiny jsem mu zbyla jen já, proto za něj cítím zodpovědnost, ale už nevím co mám dělat.

31166
 

Odpověď

Dobrý den,

z Vašeho dotazu je vidět, že otci chcete pomoci a hledáte všemožné cesty, jak jeho situaci zlepšit. A je určitě důležité, že otec má Vaši podporu a péči. Jen si říkám, že zvládat tohle všechno musí být náročné. Bohužel lidé, jejichž blízký se potýká s podobnými problémy, zažívají tyto situace, kdy neví, jak dál.

Z toho, co píšete, na mne hodně působí Vaše závěrečná věta a sice, že za tátu cítíte odpovědnost. Mám-li být upřímný, tak si nejsem tak úplně jistý, jestli přebírání odpovědnosti za někoho jiného (pokud sám o změnu, zdá se, prozatím příliš nejeví zájem) může něco zásadněji změnit a jestli tudíž neexistuje riziko, že by se mohlo jednat o sisyfovskou práci.

Jinými slovy řečeno, mám tak trochu obavu, že dokud nemáte od táty jasnější mandát (např. ve smyslu "potřeboval bych podpořit a sám pro to také hodlám něco aktivně dělat", např. podstoupením další léčby, klidně jinde než v léčebně) a není příliš patrná jeho motivace ke změně, tak je zcela pochopitelné, že už nevíte co dál. Vzhledem k tomu, co všechno děláte (a udělala jste), je pro mne tak spíše otázkou, kde jsou hranice Vaší pomoci a péče o sebe.

Za sebe bych chtěl proto ve své odpovědi podpořit především Vás, abyste si i nadále dovolila říct si o podporu zvenčí a náročné životní období pokud možno s někým probrala (nejlépe opakovaně). Rozhodně je fajn mít někoho, kdo může být oporou zase Vám. A může to být někdo blízký anebo přímo psycholog či terapeut, nejlépe z oblasti adiktologie, viz Mapa pomociZDE případně najdete další informace, více zaměřené na oblast alkoholové závislosti. Existují také svépomocné skupiny lidí s podobnou zkušeností jako máte Vy, kde se dá jednak načerpat inspirace k řešení, ale především podpora, kterou si zasloužíte.

Držíme Vám palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality