Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kombinace léků a pervitinu

1.2.2019

Dotaz

Dobry den, Trpim bipolarni poruchou a ADHD. V minulosti jsem uzivala neurol,gutron,rivotril a stilnox (je to cca 10let zpet.Stalo se mi nekolikrat,ze jsem zkolabovala.I v sede.A vypadalo to pry jako epilepticky zachvat.Byla jsem na vsech moznych vysetrenich a jako zaver mi rekli,ze jsem psychicky labilni a predepsali mi vyse uvedene leky.) Po maturite jsem leky brat prestala. Potom jsem s byvalim pritelem zkusila pervitin.Vubec to na me nepusobilo jako na nej,ale ja jsem se konecne citila byt v klidu.Nepocitovala jsem zadny vnitrni neklid a dokazala jsem se soustredit. Ted uz je to asi 5 let od te doby.Mam jineho pritele,svoji firmu a snazim se normalne fungovat.Ale kdyz je toho na me moc,sahnu po pervitinu,protoze to je jediny zpusob jak se koncentrovat.za posledni rok je uzuvani opet dost caste.Nikdo to o me nevi.Stydim se za to.Psychiatricce jsem o tom rikala,ale je mi trapne,ji rict jak casto pervitin beru v posledni dobe.Ted mi predepsala lamotrigin.Chtela bych Vas pozadat,jestli mate nejake zpravy o tom,co kombinace pervitinu a lamotriginu muze zpusobit?Opravdu jsem se sve doktorky stydela zeptat. Dekuji za odpoved

31144
 

Odpověď

Dobrý den Jindřiško,

rozumím tomu, že není jednoduché hovořit s psychiatričkou narovinu ohledně pervitinu. A nejen s ní, chápu, že nechcete, aby to o Vás někdo věděl, když se zároveň snažíte normálně fungovat.

Kombinaci lamotriginu a pervitinu, na kterou se ptáte, by bylo lepší probrat s lékařem, kterého v týmu nemáme. Například v této poradně by měl být k dispozici, případně můžete napsat do některé z lékařských poraden. Z toho, co jsem se dočetla, může lamotrigin způsobovat vedlejší účinky, byť u malého procenta pacientů. A pervitin sám o sobě je rozhodně látka se spoustou rizik. Kombinace tedy může potenciálně přinášet další rizika, konkrétní informace o této kombinaci se mi ovšem nepodařilo dohledat.

Za naši poradnu bych Vám chtěla napsat, že mi připadá důležité, že jste v kontaktu s psychatričkou a hlavně že jste jí o pervitinu říkala. Měla by vědět o všem, co může případně léčbu ovlivnit. A pokud by to bylo jen trochu možné, ráda bych Vás podpořila v tom být k ní co nejvíc upřímná a rozebrat s ní i to užívání pervitinu co nejvíc. Minimálně se můžete bavit o tom, v jakých chvílích se to děje, co Vám pervitin přináší a pak se můžete třeba dostat i k tomu, jak by se to dalo řešit jinak.

Při určitých potížích se v lékařství skutečně používají látky, které jsou chemicky velmi podobné pervitinu. Stává se tedy, že lidé s podobnými potížemi je vyhledávají na vlastní pěst právě pro tento účinek co se týče soustředění a koncentrace. To je však jen jedna stránka pervitinu, ta druhá pak může znamenat zdravotní komplikace, závislost a ve výsledku zhoršení psychických potíží nebo vznik dalších.

Říkám si, že kromě různých psychoaktivních látek by stálo za to vykoušet také psychoterapii. Mívá velmi dobré výsledky při práci na vnitřním klidu, soustředění a zvládání náročných období. ZDE si můžete přečíst základní informace.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality