Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, extáze, toxická psychóza, schizofrenie

3.2.2019

Dotaz

dobry den, pri vyssim uziti pervitinu nebo extaze zacnu mit halucinace ze se probudim do pekla. mivam i obcas vizualni halucinace - lidem cernaji oci a delaji se jim cerne zily po obliceji vypadaji pak jako dablove, nebo se jim delaji fialove stiny pod ocima jakoby byli posledi nejakym demonem, citil jsem i jak se snazi dabel prevzit kontrolu jakoby spodem se mi snazi proniknou do tela a udelat si ze me loutku, vzdy to vzalo velkou mentalni praci se mu ubranit, zkrz korenovou cakru ktera me obcas poboliva v pritomnosti nekterych lidi, mam pocit jakoby mi na ni tlacili. mel jsem i halucinaci kdy mi na ni tlacili tak dlouho az jsem zacal citit jakoby mi zacal vylezat ocasek z patere a vrtel. . co jsem se ptal ostatnich lidi tak taky rikaji ze je "to peklo" ale nikdo se o tom nechce moc bavit a i sam kdyz se o tom s nekym chci bavit tak mi zacne byt hodne neprijemne a mam pocit ze se o tom nemam vubec s nikym bavit. Je to pocatek schizofrenie?

31137
 

Odpověď

Dobrý den Petře,

díky za dotaz a za otevřenost, obzvlášť když píšete, že bývá obtížné a nepříjemné se o tom s dalšími lidmi bavit.

Píšete, že se podobné stavy u Vás nastanou při vyšším užití pervitinu nebo extáze. A je pravda, že tyto látky (především pervitin) mají potenciál způsobovat podobné nepříjemné stavy až toxickou psychózu. A to nejen při dlouhodobém pravidelném užívání, ale právě i při jednorázovém užití velkého množství. Toxická psychóza se projevuje právě halucinacemi různého druhu, paranoiou a podobně. Toxická psychóza obvykle spontánně odezní, pokud člověk přestane danou látku užívat.

Na druhou stranu nelze vyloučit, že se jedná o počínající psychické potíže. Ptáte se na schizofrenii a ta se projevuje podobně halucinacemi a paranoiou. Takto přes internet však těžko dělat závěry, o co jde ve Vašem případě. Lépe by Vám mohl odpovědět odborník při osobním setkání. Nicméně i s psychickými potížemi se dá něco dělat a pracovat na jejich zlepšení. Mohlo by tedy stát za to navštívit psychologa či psychiatra, ideálně který se věnuje drogové problematice. V Brně můžete oslovit přímo naše kolegy ze Společnosti Podané ruce - psychiatra nebo terapeutické centrum.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality