Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, panika

4.2.2019

Dotaz

Dobrý den. Před pár dny jsem byl u slečny, popíjeli jsme, bavili jsme se a já si s ní dal brko. Jí to dost pomáhá na úzkosti, já trpím úzkostnou a panickou poruchou, beru na to i AD (citalopram 20 mg). Všechno bylo ok, bavili jsme se a normálně usnuli. Ale na druhý den, hlavně k večeru, masakr, úzkost, bušení srdce, třes po celém těle, měl jsme pocit že budu mít infarkt. Teď už zase lepší. Bojím se, jetsli jsem si něco nerozhasil v hlavě, ale hlavně, z toho mám hrozný výčitky a vlastně nevím proč. Nejradši bych to všem řekl a čekal nějaký trest, nebo opovržení i když vlastně nevím proč, ublížil jsem sám sobě.. Mám strašné vyčitky, měl bych to říct mámě ale nechci si pokazit vztah který máme, ale bojím se že ten stav výčitky jinak neskončí. Nevím co mám dělat, doufám že to na mě nezanechá psychicky nějaké následky, nebo že se mi nerozjela žádná další porucha, už několik dní, asi i kvůli tlaku, jsem ješět před tou trávou měl pocit že jsem za sklem, byl jsem úplně mimo, jako když má člověk nízký tlak nebo náběh na ataku... Děkuji za odpoveď a přeji hezký večer.

31131
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za důvěru a napsání do naší poradny. Maximálně oceňuji, že svoji situace řešíte a že si dovolíte podporu zvenčí.

Popisujete nepříjemný prožitek silné úzkosti, který se objevil určitý čas od kouření marihuany. Aktuálně bojujete s výčitkami a také s obavami jestli jste si tím "něco nerozhasil v hlavě". Je pochopitelné, že v takové náročné situaci nevíte, co máte dělat.

Se stavy úzkosti (a záchvaty paniky) ve spojitosti s kouřením marihuany, zejména té silné THC potentní se v poradně (i v přímé praxi) již delší dobu setkáváme docela často, takže se upřímně řečeno nejedná o nic až tak neobvyklého. Následné výčitky bývají také častý a náročný doprovodný jev. Naprosto chápu, že máte potřebu je s někým sdílet. Pokud máte obavy říct to rodičům, mohlo být fajn najít někoho jiného a důvěryhodného anebo vše klidně probrat s nestranným profesionálem, ve Vašem okrese např. ZDE.

Faktem také je, že při diagnóze úzkostné a panické poruchy (a užívání AD) riskujete silnější záchvaty, takže bych Vás chtěl podpořit, abyste do budoucna již nic podobného neriskoval.

Závěrem bych chtěl ještě napsat, že se obvykle pozvolna obdobné stavy zlepšují, vše však může chtít svůj čas na regenaraci rozhozené psychiky. Nutno také dodat, že místo výčitek, které mohou teď být již nekonstruktivní (lepší by bylo se ze všeho poučit a příště už neopakovat) by dávalo větší smysl o sebe o dost víc pečovat, relaxovat a zaměřit se na věci, které máte rád a které Vás zklidňují. Pokud byste snad cítil, že se Vaše duševní rozpoložení do doby mé odpovědi nezlepšilo, tak můžete zvolit již zmíněného odborníka (psychologa/terapeuta) a nějaký čas s ním spolupracovat.

Držíme palce. Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality