Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

THC a mateřské mléko

10.2.2019

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz ohledně čaje z marihuany? Chci se zeptat, jaké množství THC se dostane do mateřského mléka a v jakém čase pd požití? Vím, že to ovlivňuje mnoho faktorů, množství a taky doba vaření, zatím jsem na podobné dotazy ohledně marihuany a kojení našla odpovědě ve stylu, že by se nemělo 24-48 hodin kojit, to bylo v soivislosti s hulením. U toho čaje mi to přijde ale trošku jiné, nebo takhle, myslím, že čaj je šetrnější ke zdraví. Vysvětlím vám svou situaci: Chtěla jsem si trochu zrelaxovat tělo a nervy a tak ksem si uvařila zelený čaj, do kterého jsem přidala 2 čajové lžičky jasnínového oleje, protože ve vodě se ty látky z marihuany nerozpustí a pak jsem tam přidala šišku o velikosti nehtu na maličku a chvili povařila. Dala jsem si asi 5 loků včera a to samý dnes a jediné co jsem spozorovala na sobě, jsou mírné relaxační účinky, takže to vícěéně splnilo učel, nechtěla jsem ho pít najednou, protože jsem se bála, aby to nebylo moc silný, ale mám pocit, že to ve finále skoro nic nedělá, asi i proto, protože jsem čaj nevařila dlouho a jen tak od oka. Chci jenom vědět, jestli je potřeba odstříkat mléko, nebo můžu normálně kojit. Úpřimně si myslím, že kdybych si vzala Ibalgin 500, tak by to bylo horší než trochu čaje a možná by to spousta lidí ani neŕešilo v mém připadě, ale já se raději informuji. Slyšela jsem dokonce, že do čaje se noc THC nevylučuje ale zejména jiná látka, myslím CBD a ta má prý jenom relaxzční účinky. Chci jen vědět, jak moc by to mohlo být pro mimino nebezpečné, v případě, že mléko neodstříkám a nevyliju. Ideálně, jestli neexistují nějaké tabulky, kde se dá vypočítat vstřebávání THC do krve podle váhy apod. Děkuji

31117
 

Odpověď

Dobrý den,

oceňuji, že si zjišťujete informace a přemýšlíte, jak by užití marihuany v čaji mohlo mít vliv na Vaše dítě prostřednictvím mateřského mléka.

Máte pravdu, že rizikovější by bylo kouření, při kterém vznikají různé toxické látky. THC se běžně do čaje nevylučuje, jelikož THC se nerozpouští ve vodě. Nicméně pokud do čaje přidáte olej, tak pak se do něj THC vyloučí. Dá se tedy předpokládat, že THC v něm bude normálně účinkovat. Samozřejmě záleží na množství, ale také na síle marihuany, tedy i malé množství může obsahovat velké procento THC, pokud se jedná o silnou marihuanu.

Co se týče vylučování THC do mateřského mléka a následně vlivu na kojence, pročetla jsem různé články a výzkumy. Zdá se, že se skrze mateřské mléko dostane do těla kojence nízká hladina THC. Přesná čísla moc k dispozici nejsou, proto tyto údaje berte jako orientační, nicméně jeden výzkum ukázal nejvyšší hladiny THC v mateřském mléce po 1 hodině od užití. A při užití 0,1 g marihuany obsahující 23% THC se do mateřského mléka dostalo 2,5% původní dávky.

I přes předpokládané nižší hladiny THC, které se nakonec do těla kojence dostanou, se určitě doporučuje marihuanu neužívat během kojení, může různým způsobem ovlivnit vývoj dítěte. Zároveň je to stále ještě ne moc probádané pole (z logických etických důvodů). Těžko tedy odhadnout, jak moc by to mohlo být pro Vaše dítě nebezpečné.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality