Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, PČR, postup

2.3.2019

Dotaz

Dobrý den. Jsem občasným kuřákem marihuany a to ve velmi malé dávce. Půl skleněnky co týden. Žádné přehánění a drogu nikdy nedám ve větším množství. Spíše interval je nahodilý. Někdy měsíc nic a jindy třikrát do týdne. Z vašich tabulek jsem zjistil, že aktivní složky THC , (ty které opravdu prestupkovou komisi, protože jsem řídil zajímají), jsou v krvi 12 - 24hod. Pokud tedy vím,že jsem drogu užil a řekneme ubehlo již např 36hodin da se předpokládat,že již aktivní složky v krvi nebudou. Rekneme, ze si tímto budu jistý. Muzu po pozitivním orientačním testu policisty žádat vysloveně krevní rozbor? Jde mi o to, abych mel v ruce oficiální papír o neaktivite složek THC. Abych před komisí mohl tento papír předložit. Nekde jsem četl,ze tento krevní rozbor je nadřazen tomu z moči. Pochopte, piju pivo a vim, že pak nesmim nějakou dobu za volant. Dobu vím a hlídám si ji. Nepřestanu kvůli tomu pivo pit. Stejně tak občasné uvolnění marihuanou nechci ze svého života odstranit. Proto chci být připraven, když bych někdy nalízal. Pokud dodržím dobu, budu si krevním výsledkem takřka jistý. Můžu tedy policisty žádat o krevní test? Pokud mě oni nepošlou, můžu jít okamžitě v nemocnici na krevní test zé své vlastní iniciativy? Bude na tento výsledek brán zřetel? Díky za odpověď

31072
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Oceňuji, že se snažíte informovat a pohlídat si dobu, za kterou nejste ovlivněn psychoaktivní látkou. Co se týče Vašeho komentáře, je to tak jak píšete, aktivní metabolity THC by měly být přítomny v krvi přibližně 12 - 24 hodin, nicméně může záležet na vícero faktorech (rychlost metabolismu, síla THC, frekvence kouření atd.), a proto by mohlo být bezpečnější dodržovat i o něco delší časový horizont.

Stejně tak je pravdou, že relevantní je pouze krevní toxikologický rozbor, který vyhodnocuje hodnotu případných aktivních metabolitů THC. Po pozitivním orientačním testu je tedy třeba žádat toxikologické vyšetření v nemocnici a krevní test. Také se může vyplatit vyžádání (v případě nezbytí i za vlastní peníze) orientačního vyšetření a zprávy o tom, zdali jste dle názoru lékaře pod vlivem psychoaktivních látek. Pokud by něco takového lékař odmítal, je možné doporučit okamžité vyhledání jiné nemocnice a provedení výše zmíněných úkonů, jelikož k následnému úřednímu jednání budete mít k dispozici konkrétní informace a údaje z rozboru krve a pouze na tento výsledek musí být brán zřetel.

V případě potřeby podrobnějších údajů z oblasti práva mohu závěrem doporučit oslovení kolegů z anonymní, bezplatné drogové právní poradny A.N.O..

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality